Sök:

Compliance during orthodontic treatment with removable appliances when using two types of reminders, assessed by timer modules - A pilot study


INTRODUKTION OCH SYFTE: Tidigare studier av kooperation och ortodonti har visat att ett av de bästa sätten att öka patienternas kooperation är genom att övervaka användningstiden och påminna patienten om att använda sin apparatur. Den här pilotstudiens syfte var att undersöka om någon utav två olika typer av påminnelser objektivt ökar användningstiden vid behandling med avtagbar apparatur eller inte. MATERIAL OCH METOD: 18 patienter i åldrarna 9-14 års ålder från en patientpopulation som behandlades vid avdelningen för Ortodonti, Odontologiska Fakulteten på Malmö Högskola, deltog i studien. Patienterna hade olika typer av bettavvikelser som gjorde dem behandlingsbara med antingen van Beek eller expansionsplåt. Patienterna placerades slumpmässigt in i en av tre grupper, alarm, kalender eller kontrollgrupp. Användningstid registrerades objektivt med en TheraMon®-timermodul som placerades inuti den ortodontiska apparaturens akrylbas. RESULTAT: Alarm-gruppen hade högst genomsnittlig användningstid. Kontrollgruppen hade något lägre användningstid än alarmgrupppen och kalendergruppen hade minst genomsnittlig användningstid. Det var skillnad på de olika behandlingstyperna, då behandlade med expansionsplåt hade bättre genomsnittlig användningstid än patienter behandlade med van Beek. Data testades för statistisk signifikans med Anova och t-test, ingen statistisk signifikans fanns. KONKLUSION: Den här studiens resultat tyder på att en påminnelse i form av ett alarm verkar vara bättre på att öka patienters kooperation än en kalender eller ingen påminnelse alls. Detta indikerar att det finns ett underlag för att i framtida studier vidare undersöka hur påminnelser via mobiltelefon påverkar compliance, till exempel påminnelse via en app. Patienter som behandlas med expansionsplåtar verkar ha en bättre compliance än patienter behandlade med van Beek-aktivatorer, därför bör framtida fokus läggas på att förbättra kooperationen hos patienter som behandlas med van Beek-aktivatorer. Framtida studier bör endast innefatta en typ av ortodontisk apparatur, till exempel van Beek. Fler patienter krävs i framtida studier för att säkerställa statistiskt signifikanta resultat.

Författare

Erik Frilund Lisa Widegren

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Odontologiska fakulteten

Nivå:

"Masteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng (med vissa undantag) utfört för att erhålla masterexamen.

Läs mer..