Catering- och butikskock- ett specialutformat program
Syfte med detta arbete är att skapa förståelse för gymnasieskolans utbildningsinnehåll
på Hotell och Restaurangprogrammet respektive Livsmedelsprogrammet i relation till
arbetslivets utveckling och utbildningsbehov. Genom en kartläggning av berörda
branschers uppfattning om elevernas utbildningsbehov vill vi undersöka om det finns
behov av att utveckla nytt specialutformat program med inriktning mot ?Butik och
Cateringkock?.
Metod
Vi har genomfört en kvalitativ studie, där vi gjort intervjuer med berörda branscher. Där
söker vi svar på frågan om utbildningsinnehållet på gymnasieskolans ?Hotell och
Restaurang program? och ?Livsmedelsprogram? motsvarar arbetslivets utveckling och
framtida krav på utbildningsbehov.
Resultat
Resultatet inleds med en övergripande introduktion som handlar om förändrade
mattrender och livsstilar i dagens samhälle. Efter det redogör vi för resultatet av vår
undersökning, uppdelat på två huvudteman: krav på eleverna och krav på utbildningen.
Resultatet av vår undersökning visade att det finns ett behov av en specialutformad
inriktning mot ?Butik och Cateringkock?. Det krav branschen ställer på vad en ny
inriktning skulle innehålla är en kombination av det kursinnehåll som idag finns inom
Livsmedelsprogrammets Färskvaruinriktning och på Hotell och Restaurang
programmets Restauranginriktning.
De nyckelord vi använt i vår studie är Utveckling, förändring, trender,
specialutformat program, ?butik- och cateringkock?.