Sök:

Carried interest

En analys av uppkomst och beskattning

För PLA-innehavare och key executives anser vi att beskattningen av carried interest ska ske i inkomstlaget kapital. Vi anser ej att den eventuella arbetsinsatsen utförd av PLA-innehavare har en sådan koppling till värdeökning i fonden att inkomstslaget tjänst ska vara tillämpligt. Detta har att göra med att GP-bolagets beslutanderätt i fondens förvaltning samt det finns omvärldsfaktorer som påverkar fondens värdeförändring.Vidare anser vi att carried interest ska beskattas hos PLA-innehavarna och key executives, inte hos rådgivningsbolaget. Av fondstrukturen framgår det tydligt att rådgivningsbolaget är skilt från GP-bolaget och förvaltningen av en venture capital-fond. Carried interest finns endast avtalat i det avtal som PLA-innehavarna har ingått med ILP-bolaget. Key executives erhåller carried interest indirekt genom sitt ägande av ILP-bolaget. Rådgivningsbolaget har aldrig ingått något avtal som ger det rätt till carried interest.Som vi tagit upp tidigare i uppsatsen är frågan om vilket inkomstslag som carried interest ska beskattas i uppdelat i två läger, tjänst mot kapital. Vi anser att värdeförändringen i en venture capital-fond är beroende av ett antal olika faktorer. Exempel på dessa faktorer är omvärldsfaktorer, GP-bolagets förvaltningsstrategi, beslutanderätten hos GP-bolaget och arbetsprestation. Man kan inte singla ut en enskild faktor som helt avgörande för fondens  utveckling, så som SKV önskar göra med faktorn arbetsprestation. På grund av detta anser vi att det inte finns någon anledning att beskatta carried interest som inkomst av tjänst, eftersom inkomsten inte endast uppkommer genom arbetsinsats. Beskattningen ska istället ske i inkomstslaget kapital på grund av att key executives och PLA-innehavare har investerat en summa i fonden, orelaterat till deras arbetsinsatser, och räntan på denna investering bör onekligen beskattas i inkomstslaget kapital. En annan beskattningsform kräver, enligt oss, en ändring av lag.

Författare

Hanna Djerf Jenny Hy

Lärosäte och institution

Linköpings universitet/Linköpings universitet/Institutionen för ekonomisk och industriell utvecklingFilosofiska fakulteten

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..