Sök:

CSR - I Nöd och Lust - Fallet Nordix - en studie i huruvida ett industriföretag har förändrat sitt CSR-arbete efter den ekonomiska krisen


CSR är en fras som företagen ofta slänger sig med idag, och de skryter ofta om hur de tar ansvar för miljön och sociala aspekter. Vad händer med företagens CSR-program när de genomgår en ekonomisk kris?Vi kommer att i en kvalitativ fallstudie att undersöka hur Nordix, ett stort svenskt industriföretag, har klarat den senaste ekonomiska krisen och hur deras CSR-program förändrades mellan åren 2006 och 2012.. Företaget slogs av krisen i slutet av 2008, så med den tidsperioden får vi ett perspektiv hur tillståndet var innan, under och efter krisen. Studien syftar till att besvara om, och i så fall hur, ett företag förändrat sitt CSR-arbete i samband med den nämnda krisen?Vid vår analys av det insamlade materialet, som bestod av årsrapporter och intervjuer, använde vi oss av Visser och Porter & Kramer för att förklara hur CSR förändras och hur det borde förändras. För att förklara varför det förändras använde vi oss av intressentteorin samt institutionell teori för att få en bättre överblick. För att göra analysprocessen lättare och mer överskådlig använde vi oss av en modifierad modell från en tidigare fallstudie gjord vid Handelshögskolan (Göteborg).I vår studie har vi funnit att CSR-programmet har förändrats efter krisen, där CSR blivit en mer strategisk fråga och CSR-arbetet hamnat närmare kärnverksamheten. Dock kan vi inte dra slutsatsen att förändringen beror på krisen, eller någon annan variabel.

Författare

Robin Loo Keith Högberg

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..