Sök:

Bistånd, fattigdom, HIV/AIDS och religion 

? religionens makt över könsroller och normer kring sexualitet och dessas inverkan på amerikanskt bistånd till bekämpningen av HIV/AIDS och fattigdom i Afrika söder om Sahara 

Denna uppsats försöker besvara om det finns ett samband mellan religiösa normer kring kön och amerikanskt bistånd. Den önskar även lyfta fram den problematik detta kan innebära samt hur detta påverkar kvinnor i Afrika söder om Saharas möjlighet till en minskad risk för HIV samt ett liv bort från fattigdom.Det problem som uppsatsen önskar lyfta fram är att då religion får makt i samhället kan den påverka politik, vilket kan i få stora konsekvenser. Den söker även klarlägga hur denna politik, framförallt i förhållande till kvinnor, hindrar dessa från utveckling.Genom jämförande litteraturstudier med material från internationella organisationer såväl som från det amerikanska biståndsorganet, forskare och samhällsdebattörer försöker detta klargöras. Diskussionen leder slutligen till en slutsats att den kristna religionens normer kring kön och sexualitet spelar roll och påverkar det amerikanska biståndsarbetet med att bekämpa fattigdom och spridningen av HIV/AIDS i Afrika söder om Sahara. Den kristna tron får makt över dessa aspekter, vilket bidrar till att kvinnokroppen blir politisk, genom den makt som religion kan legitimera. De religiösa ledarna och de som lobbar för att påverka amerikansk biståndspolitik har till sist en viktig roll i spridningen av sjukdomen i Afrika då deras ovilja att uppmuntra till ett användande av preventivmedel, gör att medlen för att stoppa sjukdomen inte når de drabbade afrikanska samhällena. Det innebär dessutom att kvinnor inte tillgodoses med självbestämmande, makt över sin egen kropp och familjeplanering, vilket ytterligare hindrar fattigdomsbekämpningen. Implikationerna av denna slutsats blir avslutningsvis att en förändring av synen på kvinnokroppen och preventivmedel inom kristen etik, vilken under lång tid talat om och arbetar för fattigdomsbekämpning, skulle kunna öka möjligheterna för minskad fattigdom i Afrika söder om Sahara där det finns en stark koppling mellan fattigdom och HIV/AIDS.  

Författare

Johanna Ekhagen

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Religionssociologi

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..