Sök:

Bilden som utgångspunkt för det sokratiska samtalet - En studie om lärande i förskolan via filosofiska samtal och bildtolkning


BakgrundI studien används sokratiska samtal. Samtalsmetoden bidrar till kritiskt reflekterande och intellektuell visdom. Samtalen utgår från en bild. Det ger samtalen karaktären av bildtolkning och bildanalys. Allt detta genomsyras av den filosofiska andan. Den form av lärande samtalet bidrar till definieras enligt förskolans läroplan.SyfteVårt syfte med studien är att lyfta barns utsagor genom sokratiska samtal med bilden som utgångspunkt. Metoden används för att främja lärandet i riktning mot förskolans läroplan.MetodMed inspiration utifrån utvecklingsarbete har den kvalitativa metoden fokusgruppssamtal nyttjats för att samla in studiens material. Samtalen genomfördes av en samtalsledare som ackompanjerats av en bisittare.ResultatResultatet visar på att med bilden som utgångspunkt i det sokratiska samtalet har det gett uppskov till fantasifyllda, berikande och lärorika diskussioner. Ett urval av undersökta kategorier har lyfts där ett mångfald av lärande synliggörs. Kategorierna är kopplade till synen på lärande och utveckling enligt läroplanen för förskolan (1998).

Författare

Theresia Junesten Ti Karlsson

Lärosäte och institution

Högskolan i Borås/Institutionen för pedagogik (PED)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..