Sök:

Betydelsen av röntgensjuksköterskans kompetens vid en magnetkameraundersökning utifrån patientens och röntgensjuksköterskans perspektiv


Röntgensjuksköterskans yrkesroll kräver kompetens både inom den ständigt utvecklande tekniken, men även inom omvårdnad. När patienternas upplevelse av undersökningarna ska vägas in ställs stora krav på röntgensjuksköterskan. Syftet med studien var att undersöka om det tidigare fanns beskrivet i litteraturen vilken betydelse röntgensjuksköterskans kompetens kan ha för patientens upplevelse vid en magnetkameraundersökning. Utifrån två frågeställningar har kunskap sammanställts som berör röntgensjuksköterskans kompetens. Frågeställningarna var vilka faktorer kan röntgensjuksköterskan påverka som har betydelse för patientens upplevelse av magnetkameraundersökning och hur röntgensjuksköterskans kompetens finns beskriven i tidigare vetenskaplig forskning. Studien utfördes som en integrativ litteraturöversikt som är en vanlig metod vid evidensbaserad omvårdnadsforskning. Metoden ligger till grund för hur de utvalda vetenskapliga artiklarna bearbetades och totalt har 14 vetenskapliga artiklar analyserats i arbetet. Det som framkom i analysen av artiklarna var att patientens upplevelse av magnetkameraundersökningen kunde påverkas av röntgensjuksköterskans stöd under undersökningen och vilken information patienten fick. Det finns vetenskapliga artiklar där röntgensjuksköterskor beskriver sin yrkesroll och definierar sin kompetens. Kompetensen kunde delas in i; mötet med patienten, bildtagning och teknik, erfarenhet, kommunikation samt upplevelse av omvårdnad. Slutsatsen blev att röntgensjuksköterskan kunde påverka patientens upplevelse av undersökningen, men inte enbart med kompetens som grundas på utbildning och teknik. En stor del berodde på omvårdnadsaspekter; hur röntgensjuksköterskan uppträdde i närheten av patienten, hur kommunikationen med patienten skedde och hur informationen gavs.

Författare

Yvonne Gradin Jenny Sävhammar

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..