Sök:

Beskrivning av personer med lätta begåvningshandikapps erfarenheter och förväntningar på aktiviteter inom restaurang- och dansmiljö


Syftet med studien var att beskriva erfarenheter av och förväntningar på restaurang- och dansmiljöer för personer med lätt begåvningshandikapp. Den kvalitativa studien genomfördes med öppna frågeställningar utifrån en intervjuguide. Undersökningsgruppen bestod av tio personer, sex kvinnor och fyra män, med lätt begåvningshandikapp i åldrarna 24 - 65 år. De var bosatta i en av två utvalda, i storlek jämförbara, kommuner i Norrbotten. Datainsamlingen analyserades med en kvalitativ innehållsanalys och resulterade i två teman: Erfarenheter och Förväntningar. Resultatet visade betydelsen av den trygghet sociala relationer och välkända miljöer medförde för personer med begåvningshandikapp. Vidare visade resultatet att personer med begåvningshandikapp oftast besökte speciellt anordnade tillställningar där de hade lättare att knyta nya relationer än på offentliga tillställningar. I diskussionen framkom vikten av att värna om autonomin hos personer med begåvningshandikapp för att de trots behovet av social vägledning själva ska få välja meningsfulla, identitetsskapande fritidsaktivteter. Detta är viktiga faktorer för arbetsterapeuter att ta hänsyn till då de arbetar med personer med begåvningshandikapp.

Författare

Karin Brännström Elin Pettersson

Lärosäte och institution

Luleå/Hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..