Sök:

Berlins fastighetsmarknad igår, idag och imorgon - Historik och aktuella mediabilder av prisutveckling, attraktivitet och gentrifiering


Denna uppsats undersöker vilka utvecklingstendenser som kan urskiljas för Berlins fastighetsmarknad utifrån ett urval av artiklar från tryck-media både i Tyskland och utomlands. De frågor som ställts är: Vilka kategorier köpare kan man se investera i Berlin idag? Vilka stadsdelar anses vara attraktiva och av vilka skäl? Hur har dessa utvecklats genom tiden från Berlinmurens fall? Hur framställs Berlins fastighetsmarknad i media och vilka utvecklingstendenser kan urskiljas för framtiden? En tematisk innehållsanalys av artiklarna har gjorts, och under studiens gång upptäcktes ofta förekommande teman: Stigande priser, Gentrifiering, Bubbla på fastighetsmarknaden? och Omdefiniering av lyxboende. Diskussionen relaterar de funna temana med Berlins historiska utveckling; hur uppdelningen och återföreningen har påverkat fastighetsmarknaden, och vad det i media på senare tid talas om för utveckling av marknaden. Det diskuteras vilka likheter och skillnader som upptäckts i innehållet mellan de tyska och de utländska artiklarna. Bilden som framträder är att innerstadsområdena i Berlin i framtiden kan komma att domineras av internationella fastighetsägare, medan de tyska ägarna dominerar i stadens utkanter. Både kommersiella investerare och privatpersoner köper bostäder och fastigheter i Berlin idag, och skälen till investeringarna varierar. Vidare kan det urskiljas tendenser till vidare prisökning på bostäder. Trendområden som Neukölln växer fram, och kan i framtiden tänkas erbjuda bostäder i en högre prisklass, vilket kan spä på gentrifieringsprocessen i dessa områden. I utländska media framställs en positiv, nästan marknadsförande bild av Berlins fastighetsmarknad, vilket kan väcka intresset hos fler potentiella köpare. Denna bild skiljer sig något från de tyska artiklarna, där de negativa aspekterna med förändringen av fastighetsmarknaden tydligare belyses.

Författare

Miriam Eklöf

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Kultur och samhälle

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..