Sök:

Bemannat vs. Obemannat

En komparativ studie av bemannade och obemannade stridsflygplans nyttjbarhet inom ramen för Counterinsurgency-operationer


Nya typer av krigföring, så som COIN-operationer (Counter insurgency), ställer nya krav på flygstridskrafterna. Utvecklingen av det bemannade stridsflyget har, om man jämför med UAV (Unmanned Aerial Vehicle), trots detta stått relativt stilla. Obemannat stridsflyg har samtidigt utvecklat förmågor som gör funktionen till en värdig konkurrent på det moderna slagfältet. Syftet med denna uppsats är att undersöka huruvida obemannat stridsflyg kan överta det bemannade stridsflygets plats inom ramen för COIN-operationer. Detta avser jag uppnå genom att undersöka hur väl de båda funktionerna svarar uppmot de krav som ställs på ett stridsflygplan i en operation med inslag av COIN. Utifrån detta kommer jag bedöma vilka uppdragstyper som kan samt eventuellt inte kan lösas av en obemannad respektive bemannad flygfarkost. Resultatet i uppsatsen visar att bemannat stridsflyg är bättre anpassat till att genomföra markmålsoperationer inom ramen för COIN-operationer. Främst på grund av en bättre omvärldsuppfattning. Vid uppdragstyper kopplade till flygunderrätteleinhämtning är dock det obemannade stridsflyget bättre anpassat. Främst på grund av en längre uthållighet. Vad det gäller kostnadsaspekten så visar analysen att brukskostnaderna för det obemannade stridsflyget är betydligt lägre än hos det bemannade stridsflyget. Den höga anskaffningskostnaden för ett nytt UAV-system talar dock till dess nackdel. Skyddet som är integrerat i de obemannade plattformarna är sämre än hos den bemannade konkurrenten. UAV får i mångt och mycket lita till sin storlek för skydd. Slutsatsen jag kan dra av arbetet är att bemannat stridsflyg fortfarande har en plats på slagfältet inom ramen för COIN-operationer. Om utvecklingen fortsätter i samma takt och system som förbättrar omvärldsuppfattning för operatören på UAV samt möjliggör ett bättre självskydd kopplat till plattformen kan resultatet snart vara ett annat.

Författare

Daniel Strand

Lärosäte och institution

Försvarshögskolan/Försvarshögskolan

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..