Sök:

Belöningssystem och dess påverkan på anställdas prestation - en fallstudie om ledning och anställdas uppfattningar på Handelsbanken

A1214Ledningen i företag vill att de anställda ska arbeta efter organisationens mål. För att målöverensstämmelse ska uppnås kan företag använda sig av belöningssystem. En viktig aspekt för att belöningssystemet ska få positiva effekter är att de arbetsuppgifter och prestationer som premieras uppfattas som rättvist belönade av de anställda.Uppsatsen är grundad på en fallstudie med tio intervjuer genomförda på Handelsbanken. Handelsbanken använder sig av ett kollektivt belöningssystem som kallas Oktogonen och fungerar som ett vinstandelssystem. Handelsbanken praktiserar även individuell lönesättning och tanken är att individens prestation ska stå i relation till lönenivån.Syftet med denna uppsats är att utreda om det råder överensstämmelse mellan ledning och anställda i organisationer avseende hur anställdas prestation påverkas av belöningssystem. Vi har kommit fram till att det råder god överensstämmelse i Handelsbanken mellan ledning och anställda och det övergripande målet har uppnåtts i 29 år av 30 år. De anställdas prestation påverkas i genomsnitt i liten grad av Oktogonen men denna medför istället låg personalomsättning.

Författare

Lena Eriksson Sara Hellmark

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..