Sök:

Barnfattigdom i Sverige

En uppsats som behandlar olika definitioner av barnfattigdom samt ser hur ideella organisationer och skolan arbetar för att motverka barnfattigdomen i Sverige

Barnfattigdom är ett relativt nytt begrepp som florerar en del i dagens debatter. Dock råder det ovisshet om vad begreppet faktiskt betyder eftersom det finns så många olika definitioner av begreppet fattigdom.De som till största del arbetar mot barnfattigdom är ideella organisationer. Två organisationer som är särskilt framgångsrika i arbetet är Rädda Barnen och Majblomman. De är båda kända organisationer som har ett stort förtroende, men de har två olika sätt att bemöta och arbeta mot barnfattigdomen. Även skolan har ett stort ansvar för att se till att barn inte hamnar i utanförskap. Studien behandlar därför även skolans riktlinjer och arbete mot barnfattigdom.Studien är en kvalitativ studie där ideella organisationer har intervjuats för att undersöka hur organisationerna fungerar och hur de har valt att arbeta mot barnfattigdomen. En granskning av väsentliga rapporter har analyserats för att få ett perspektiv över tid hur barnfattigdomen har sett ut. En rapportgranskning har också skett av skolverket och skolinspektionens dokument kring avgifter i skolan.Studien kommer fram till att det måste finnas en universell definition av fattigdom, annars kommer aldrig debatten att belysa det verkliga problemet, utan fastnar kring att diskutera definitionen. Organisationer som arbetar med barn har ett stort ansvar för att se till att rätt insatser görs för barn. Det är viktigt att de rannsakar sig själva och frekvent ser vad deras arbete ger för konsekvenser för barnen.

Författare

Jenny Westman

Lärosäte och institution

Umeå universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..