Sök:

Avel för att uppnå ökad livslängd och hög livstidsproduktion hos mjölkkor


De senaste 50 åren har man strävat efter att förbättra effektiviteten i mjölkproduktionen genom att genetiskt selektera för ökad mjölkmängd. Under den här tiden har mjölkavkastningen per ko mer än fördubblats. Detta har medfört fertilitets- och hälsoproblem samt en minskande livslängd hos de moderna mjölkkorna. För att få lönsamhet i mjölkproduktionen krävs det att mjölkkon stannar kvar länge i besättningen. Kunskapen om vilka faktorer som gör att kon får en lång livslängd och hög produktion kan man använda i sitt avelsarbete för att förbättra hållbarheten på sina mjölkkor. Informationen om livslängd är ej tillgänglig på unga djur eftersom det är en egenskap som uttrycks sent i livet. Detta gör att en säker avelsvärdering för den egenskapen fördröjs. Den förväntade arvbarheten för livslängd är relativt låg och det är därför svårt att göra genetiska förbättringar i besättningen för denna egenskap. Utvärdering av information om den genetiska, direkta livslängden från antalet utslagna kor bör därför kombineras med indirekt information som baseras på exteriöra och funktionella egenskaper som har ett samband med förväntad livslängd. De exteriöra och funktionella egenskaperna registreras relativt tidigt i livet, oftast under första laktationen och har en större arvbarhet än livslängd vilket gör urvalet mer effektivt. Man kan därmed använda sig av data från djur som fortfarande är i livet vilket förkortar generationsintervallet. I vår litteraturstudie har vi sammanställt resultat från undersökningar från flera olika länder för att se vilka exteriöra och funktionella egenskaper som påverkar livslängden. Vi har använt avelsvärden som är beräknade av NAV (Nordisk avelsvärdering) för att titta på samband mellan olika avelsvärden och överlevandetal. Vi har även använt oss av material från Svensk Mjölks kokontroll för att se vilka egenskaper som har samband med de svenska kornas överlevnad. Ur kokontrollen har vi även hämtat uppgifter om kor som under sin livslängd producerat 100 000 kg ECM eller mer, för att se om det finns skillnad i överlevnad för produktion, ras, härstamning, inkalvningsålder, besättningsstorlek och olika inhysningssystem och jämfört dessa resultat med medelkon i Sverige. Exteriöra egenskaper som visade på samband med livslängd var främst juverdjup, främre juveranfästning och juverligament. Övriga exteriöra egenskaper som ex. hasvinkel, korslutning, mjölktyp och fotvinkel hade också en viss påverkan på överlevnaden, dock inte lika stor som juveregenskaperna. De funktionella egenskaper som visade sig ha stor betydelse var fruktsamhet, juverhälsa och produktion. Mjölkproduktionen är en väldigt viktig egenskap, men om man enbart fokuserar på detta så försämras hälsa och fruktsamhet. Det är därför av största betydelse att man har en jämn fördelning av de olika egenskaperna i avelsmålet om vi ska få en hållbar och lönsam mjölkko.

Författare

Elin Svensson Magdalena Läggeberger

Lärosäte och institution

SLU/Rural Buildings and Animal Husbandry (until 121231)

Nivå:

"Högskoleuppsats". Självständigt arbete (examensarbete) för att erhålla högskoleexamen

Läs mer..