Att upprätta en mjölkordningslista
samt att förebygga de vanligaste mastiterna
MjölkordningslistaFörebygga mastitMastitStaphylococcus aureus (S. aureus)Koagulasnegativa stafylokocker (KNS)Streptococcus uberisStreptococcus dysgalactiaeKoliforma bakterier
I Sverige drabbas årligen många mjölkkor av mastit, vilket medför stor
kostnader för lantbrukaren och lidande för kon. Genom att först välja ut vilka
kor som är intressanta för provtagning och framodling av bakterier i mjölken
kan man senare upprätta en mjölkordningslista och på så vis förebygga
mastiter. Målet med detta examensarbete är att öka kunskapen om olika
mastitbakterier och hur man själv kan förebygga sjukdomsfall av mastit.
I litteraturstudien har fakta sammanställts om de olika bakterierna, hur de tar
sig in i juvret och hur de kan förebyggas. För var bakterie anges även en lista
med konkreta åtgärder och vad man bör göra då kon har insjuknat.
Provtagningen har skett på gården Lillegård som har problem med många
sjukdomsfall av mastit. Under två tillfällen har utvalda kor från Lillegård
CMT-testats och vid behov togs mjölkprov för framodling av bakterier. Efter
det att proverna analyserats har korna delats in i sex olika grupper beroende
på vilken bakterie de har haft i mjölken och hur smittsam bakterien är.
Eventuella åtgärder har föreslagits och en mjölkordningslista har upprättatas.
I arbetet framgår tillvägagångssättet när en mjölkordningslista upprättas, dock
inte vilken effekt en mjölkordningslista har för att minska antal mastiter eller
för att få ett lägre celltal i mjölktanken. Betydelsen framgår inte eftersom det
tar lång tid att se effekterna av att ändra mjölkordningen i en besättning och
tiden för examensarbetet var begränsat. För att få fram fakta om
mjölkordningslistan minskar antalet kor som drabbas av mastit och sänker
besättningens celltal bör en längre vidare studie göras.
Slutsatsen är att mastiter går mer eller mindre att förbygga. Särskilt S. aureus
går att begränsa genom en mjölkordningslista. Viktigaste förberedande
åtgärden mot alla mastitbakterierna är fasta och bra mjölkningsrutiner som
tillåter kon att förbereda sig för mjölkning samt en mjölkutrustning som är
servad och fungerar på ett bra sätt. Även god hygien i kons närmiljö och
foderkvalité spelar stor roll för att kons motståndskraft mot mastitbakterierna
ska vara på topp.