Sök:

Att övertyga om sanningen - Retorisk analys av manualer från Jehovas vittnen och Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga


Jag är intresserad av att titta närmare på hur två religiösa grupper som Jehovas vittnen ochJesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga presenterar sig för sin omgivning i mötet med enskildaindivider. Jag har många gånger mött människor vars attityder till dessa missionärer/förkunnare är negativa. Människor verkar ofta bli störda eller känna sig påhoppade närnågon ringer på deras dörr för att framföra ett religiöst budskap och ställer frågor om ens personligatro. Samtidigt förstår jag att rörelser som Jehovas vittnen och mormonerna växer ochatt det finns intresse av att släppa in missionärer/förkunnare för diskussion. Hur väljer dessamissionärer/förkunnare att presentera sig och sitt budskap? Finns det strategier för att få så brarespons som möjligt? Personligen så upplever jag ofta att det finns en misstänksamhet tillmissionärer. Jag upplever att det finns en uppfattning om att de ägnar sig åt skumma metoderoch lurar till sig medlemmar. Är det så att dessa grupper lurar människor som inte kan värjasig eller gör de bara vad de kan för att övertyga? Ser argumentationen eller retoriken som helhetannorlunda ut än till exempel i ett politiskt tal och om den inte gör det varför blir människordå så upprörda? Är religiöst övertygande mindre accepterat än politiskt övertygande ellervilken reklam som helst vars syfte likaså är att övertyga?Naturligtvis kan jag inte besvara dessa frågor i sin helhet och jag vill poängtera att jag inte harnågon statistisk eller vetenskaplig undersökning av attityder att luta mig mot, vad gäller påståendetatt människor verkar vara skeptiska till religiösa rörelser som exempelvis Jehovasvittnen och Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, men jag vågar ändå påstå att det finnsmisstänksamhet och detta finner jag intressant.Min tanke är alltså att göra en jämförelse av manualer, från Jehovas vittnen och Jesu KristiKyrka av Sista Dagars Heliga, med den klassiska retoriken, för att se hur de utformat dessaför att vara så övertygande som möjligt.

Författare

Karolina Eriksson

Lärosäte och institution

Högskolan i Halmstad/Sektionen för humaniora (HUM)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..