Sök:

"Att komma till en arbetsplats där man upplever att stämningen är otrygg påverkar energin man lägger på arbetet"

- Behandlingspersonal berättar om sina upplevelser av ledning uppifrån, implementering och omorganisering på behandlingshem


Under de senaste åren har socialstyrelsen genomfört många omorganiseringar och implementerat en rad nya metoder och system i verksamheter som arbetar inom socialvården. Syftet med uppsatsen är att undersöka behandlingspersonals upplevelser av ledning uppifrån, implementering och omorganisering på behandlingshem. Vår frågeställning är sålunda: Hur påverkas personalens upplevelser av ledning uppifrån, implementering och omorganisering inom den offentliga verksamheten? Samt hur dessa faktorer påverkar personalens arbete med klienterna? För att få svar på vår frågeställning har vi valt att utföra observationer och intervjuer med personal från olika behandlingshem. De teoretiska begrepp som vi har inspirerats av är byråkrati och alienation samt komplexitetsteorin och förändringens fyra rum som är väsentliga för vår uppsats. Det empiriska underlaget i uppsatsen består av ledarskap och dess betydelse, omorganisering och sociala relationer. Det huvudsakliga resultatet i vår uppsats är att om ledarskapet, implementeringsprocessen och omorganiseringen är bristfällig kan personalens upplevelser påverkas negativt och de kan känna stress, orolighet, tappa tilliten till ledningen och en känsla av alienation kan uppstå.

Författare

Johanna Fredriksson Caroline Storm

Lärosäte och institution

Högskolan i Halmstad/Sektionen för hälsa och samhälle (HOS)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..