Sök:

Att bli förälder men på andra villkor ? lesbiska kvinnors upplevelser av bemötandet från barnmorskor under graviditet och förlossning


Längtan efter att bilda familj är inte en heterosexuell företeelse utan denna önskan finns även hos kvinnor som är lesbiska. När en kvinna som är lesbisk väljer föräldraskap innebär det en process eftersom de inte per definition kan bli gravida genom sexuell kontakt med partnern. Då lesbiska kvinnor väljer att bilda familj utmanar de samhällets heterornoma tradition. Beslut till föräldraskap är en process med många reflektioner. Syftet med denna studie var att undersöka hur lesbiska kvinnor som genomgått graviditet och förlossning, antingen som biologisk förälder eller som medförälder, upplevt bemötandet från barnmorskor. En kvalitativ ansats har använts. För att uppnå antalet informanter användes en annons på internetforumet familjeliv.se samt via s.k. snöbollsurval. Åtta intervjuer med biologiska och icke-biologiska mammor från olika orter i Västra Götaland och Hallands län genomfördes. Intervjuerna spelades in på band och transkriberades ordagrant. För analys av materialet har kvalitativ innehållsanalys enligt Graneheim & Lundman använts. I analysen framkom ett tema: Att bli förälder men på andra villkor. Att vänta barn och bli förälder är precis lika roligt och oroligt för ett lesbiskt- som för ett heterosexuellt par. Resultatet visar att barnmorskors bemötande kan skapa en känsla av bekräftelse som individ och familj för det lesbiska paret. Men det framkommer också att lesbiska par upplever en oro över att inte bli accepterade av barnmorskor, att de blir bemötta med okunskap samt att de har erfarenheter av utanförskap. Detta visar tydligt att barnmorskor behöver mer kunskap och förståelse för hur heteronormen påverkar det individuella förhållningssättet och hur den präglar kommunikationen med kvinnor som inte lever i den traditionella kärnfamiljen.

Författare

Sandra Enlund Anna Tidman

Lärosäte och institution

Högskolan i Borås/Institutionen för Vårdvetenskap (VHB)

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..