Sök:

Arbetsterapeutiska interventioner som främjar delaktighet i dagliga aktiviteter för klienter med kognitiva funktionsnedsättningar

Syftet med denna uppsats var att belysa arbetsterapeutiska interventioner som främjar delaktighet i dagliga aktiviteter för klienter med kognitiva funktionsnedsättningar. En kvalitativ metod användes för att besvara syftet, och sju arbetsterapeuter inom primärvård fördelat på två landsting i Sverige har intervjuats. Arbetsterapeuterna intervjuades utifrån en intervjuguide innehållande semistrukturerade frågor. Det insamlade datamaterialet analyseras utifrån en innehållsanalys. Analysen resulterade i tre kategorier, ?Interventioner riktade mot klient?, ?Interventioner riktade mot social miljö? samt ?Interventioner riktad mot fysisk miljö?. Det framkom i resultatet att arbetsterapeuterna riktade interventioner mot klienterna för att tillgodose deras önskemål och behov. Interventionerna handlade då om att förskriva hjälpmedel, instruera samt ge hemuppgifter. Arbetsterapeuterna riktade även interventioner mot den sociala miljön och handlade då om att stödja, ge tips och råd, instruera samt undervisa anhöriga och personal i hur de kunde göra klienterna mer delaktiga i vardagliga aktiviteter. En annan vanlig intervention som arbetsterapeuterna använde sig av riktades mot den fysiska miljön. Arbetsterapeuterna gav då både klienter och anhöriga förlag på olika anpassningar de kunde göra i miljön för att främja delaktighet i vardagliga aktiviteter. Sammanfattningsvis visade denna studie på att arbetsterapeuterna riktade sina interventioner mot klient, social- och fysisk miljö för att klienter med kognitiva funktionsnedsättningar skulle få ökad delaktighet i vardagliga aktiviteter.

Författare

Jenny Sahlin Ann-Charlotte Sörensen

Lärosäte och institution

Luleå/Hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..