Sök:

Arbetsterapeuters erfarenheter av interventioner som bidrar till förbättrat aktivitetsutförande för klienter med Anorexia Nervosa


Syftet med studien var att beskriva arbetsterapeuters erfarenheter av interventioner som bidrar till förbättrat aktivitetsutförande hos klienter med Anorexia Nervosa. För att besvara syftet valdes en kvalitativ intervjustudie. I studien ingick sju arbetsterapeuter fördelade på sex ätstörningsenheter i Sverige. Data samlades in genom semi-strukturerade intervjuer och en intervjuguide användes som stöd vid intervjuerna. Intervjuerna analyserades utifrån en kvalitativ innehållsanalys som resulterade i tre kategorier: "Interventioner som bidrar till förbättrat aktivitetsutförande vid måltider", " Interventioner som skapar strategier samt ökar medvetenheten om förändring i aktivitetsutförandet" och " Interventioner som bidrar till ökade sociala aktiviteter". Resultatet visade att arbetsterapeuterna använde sig av olika interventioner för att förbättra klienternas aktivitetsutförande. De använde olika interventioner för att skapa ett förbättrat aktivitetsutförande så att klienterna ska kunna återgå till aktiviteter de tidigare utfört samt återgå till sociala sammanhang. Detta görs genom intervention som skapar balans i vardagen, förbättrar aktivitetsutförandet kring måltider, minskar ångesten samt ökar de sociala aktiviteterna.

Författare

Martina Sundqvist Johansson

Lärosäte och institution

Luleå/Hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..