Sök:

Arbetsterapeutens erfarenhet av Hjälpmedelshandboken med bedömningsmanual och checklistor som stöd vid hjälpmedelsförskrivning


Syftet med denna studie var att beskriva arbetsterapeuters erfarenhet av Hjälpmedelshandboken med bedömningsmanual och checklistor som stöd vid hjälpmedelsförskrivning. Åtta arbetsterapeuter intervjuades med semistrukturerade frågor och intervjuguide nyttjades. Inklusionskriteriet var att arbetsterapeuten förskrivit hjälpmedel i minst tre år. Dataanalys genomfördes med innehållsanalys och resulterade i tre kategorier ?Stöd från Hjälpmedelshandboken?, ?Begränsningar vid användandet av Hjälpmedelshandboken? och ?Arbetsterapeutens erfarenhet?. Sammanfattningsvis visar denna studie att behovet av specifik bedömningsmanual finns och att arbetsterapeuterna har en förståelse för det merarbete som det medför. Behovet att uppnå större enhetlighet i bedömningarna i länet samt de minskade ekonomiska anslagen gör att arbetsterapeuterna har förhoppningar på Hjälpmedelshandboken. Vidare poängteras vikten av utbildning vid införande av ett nytt arbetssätt för att uppnå följsamhet. Således kan studien bidra med ökad förståelse för klara riktlinjer.

Författare

Astrid Sandberg Anett Wunsch

Lärosäte och institution

Luleå/Hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..