Sök:

And that kind of torture, that kind of stress I got - en kvalitativ studie om hur homosexuella flyktingar från Uganda upplever processen att söka asyl i Sverige


Syftet med denna studie var att undersöka hur homosexuella flyktingar från Uganda upplever processen att söka asyl i Sverige. Studien har genomförts utifrån kvalitativa intervjuer med två kvinnor och två män från Uganda som sökt asyl på grund av hot mot sin sexuella läggning. Intervjuerna har analyserats utifrån ett intersektionellt perspektiv där de olika teoretiska begrepp vi har använt oss av är kön, sexualitet och heteronormativitet, sociala normer, postkolonial teori samt kapital- och klassteori. Resultatet visar att informanterna hamnat i en svår situation då de skulle bevisa för Migrationsverket att de var trovärdiga i sina berättelser. De upplevde att de i flera situationer kände sig misstänkliggjorda och kränkta. De beskrev även svårigheter att leva i asylboende där de inte vågade berätta varför de sökte asyl på grund av rädsla för hur andra flyktingar skulle reagera. De kvinnliga informanterna beskrev i större utsträckning än männen att de blev ifrågasatta för att de hade barn kvar i Uganda trots att alla informanter berättade att de hade det. Kvinnorna beskrev även större skuldkänslor för att de lämnade kvar sina barn i Uganda. En kvinna berättade att hon blev utsatt för hot om sexuellt våld när andra flyktingar i Sverige fick reda på hennes sexuella läggning.Studien visar att asylprocessen för homosexuella flyktingar i Sverige är problematisk på flera sätt. Det finns stora problem i flyktingars möjligheter att bevisa sin sexuella läggning och följden blir att de misstänkliggörs och upplever sig kränkta av Migrationsverket. Särskilt utsatta är kvinnorna som blir ifrågasatta som mammor. På grund av sin sexualitet och sitt kön drabbas de av diskriminering i form av både homofobi och sexism.

Författare

Lundén Pernilla Holmgren Jeanna

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..