Sök:

Analys av skillnader mellan transmissionsprovning i rigg respektive fält för hjullastare på Volvo Construction Equipment

Detta examensarbete syftar till att utreda vilka skillnader som råder mellan livslängdsprovning för transmissioner i rigg respektive fält för hjullastare på Volvo Construction Equipment (Volvo CE). Hjullastare benämns maskin i den följande texten. Uppgiften har delats upp i tre delar; ? Kartläggning av riggens uppbyggnad samt vilka tester som utförs i rigg respektive maskin i dagsläget. ? Analysera vilka effekter dagens skillnader i testning har på de transmissioner som provas i rigg respektive maskin. ? Hitta förslag på förbättringar till provningen samt förslag på kommande arbeten inom området. Den första delen av arbetet genomfördes med intervjuer samt en litteraturstudie för att få en bättre förståelse för vad som provas i dagsläget och varför. Under denna fas beräknades även styvhet samt masströghetsmoment för drivlinan i rigg respektive maskin. I andra delen av arbetet skapades en simuleringsmodell av testriggen. I denna fas av arbetet analyserades även utdata från rigg- och maskinkörningar i form av främst uppmätt moment på transmissionens utgående axel. I den tredje delen av arbetet har allmänna förslag till ombyggnationer av riggen samt allmänna förbättringar av testverksamheten tagits fram. Resultatet visar att styvheten hos drivlinan i riggen är mycket större än motsvarande styvhet i en maskin, likaså är masströghetsmomentet för riggens drivlina avsevärt större än motsvarande värde för en maskin. Simuleringsmodellen har tyvärr inte kunnat visa upp några tillförlitliga resultat då problem med modellens dämpning har gjort att den inte kunnat färdigställas för simuleringar. Analyser av uppmätt moment från tester visar att inga markanta skillnader råder mellan kurvor för rigg- respektive maskinkörningar. Vissa skillnader råder dock, en skillnad är överlagrade relativt små momentsvängningar som förekommer oftare i momentsignaler för maskinkörningar än i riggkörningar. Dessa har dock enligt erfarenheter inom Volvo CE ingen väsentlig inverkan på livslängden för en transmission. Analyser och iakttagelser under detta arbete är ett första steg för att öka kunskapen om skillnader mellan transmissionsprovning i rigg respektive maskin på Volvo CE. Fler studier inom området kommer att behöva göras, dels för att validera denna undersökning men även för den händelse att fler skillnader mellan transmissionstestning i rigg respektive maskin fortfarande ligger dolda för Volvo CE.

Författare

Jonas Norlin

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för teknikvetenskap och matematik

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på avancerad nivå.

Läs mer..