Sök:

Ambulanspersonals upplevelser av ambulansuppdrag där de tillsammans med räddningstjänsten vårdar patienter drabbade av hjärtstopp utanför sjukhus

En kvalitativ intervjustudie utförd i en stad i västra Sverige

Årligen drabbas ca 10000 personer av hjärtstopp utanför sjukhus. I de fall ambulansen har en lång framkörning finns det på flera håll ett samarbetsavtal skrivet med lokal räddningstjänst som innebär att en s.k. IVPA-styrka, "I Väntan På Ambulans", larmas till patienten och påbörjar HLR. Syftet med studien är att få reda på hur ambulanspersonalen i ett valt område ser på samarbetet med IVPA i samband med hjärtstopp prehospitalt. Åtta kvalitativa intervjuer av ambulanssjuksköterskor genomfördes. Dessa analyserades med induktiv forskningsansats på deskriptiv nivå. Detta resulterade i sju huvudkategorier; Tilltro till tidsvinst för att gagna liv, Bemannat för att klara uppgiften, HLR-koncept delvis uppfyllt, IVPA överlåter och ambulans tar över ansvar, Behov av riktlinjer för kommunikation, IVPA förbättrar logistik och Behov av ambulanspersonal i arbetsledning. Resultatet visar att IVPA-personalen har goda ambitioner att delta i arbetet, informanterna upplever en tidsvinst med IVPA-insatsen som kan vara avgörande för patienten. IVPA-enheten är välorganiserad och detta främjar det livräddande arbetet med patienten. Det arbete som IVPA-personalen utför är bra men med vissa tekniska brister, som t.ex. hantering av luftväg. Författarna efterfrågar gemensamma utbildningstillfällen där ambulanspersonal och räddningstjänst får tillfälle till samövning, för att förbättra vården ytterligare. De nyckelord som använts är IVPA, prehospitalt hjärtstopp, OHCA (Out of Hospital Cardiac Arrest), tvärprofessionellt samarbete och samverkan.

Författare

Andreas Dehre Anders Törnbrink

Lärosäte och institution

Högskolan i Borås/Institutionen för Vårdvetenskap (VHB)

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..