Sök:

Alla skall ses

Vilka elever lärare anser att de uppmärksammar och deras möjligheter att tillgodose alla elever i matematik på mellanstadiet

Syftet med denna uppsats är att undersöka vilka elever som får lärarens uppmärksamhet under matematiklektioner och varför. En annan aspekt vi vill undersöka är om klasstorlek, planeringstid eller homogen grupp har någon påverkan på huruvida alla elevers behov blir tillgodosedda. I vår studie använde vi oss av en webbaserad enkät vilken riktade sig till matematiklärare på mellanstadiet.   Resultatet visar att lärare anser sig ge störst uppmärksamhet till de lågpresterande eleverna medan de högpresterande eleverna tenderar att få minst tid av lärarens uppmärksamhet. Lärarna som har deltagit i undersökningen har prioriterat olika utefter olika antal år i verksamheten, till exempel prioriterar de lärare som har arbetat 7-15 år eller längre de lågpresterande eleverna främst. Resultatet av vilken kunskapsnivå lärarna fokuserar på visar att de framförallt riktar in sin undervisning på nuvarande årskurs vilket inte är utmanande för de högpresterande eleverna. Samtidigt prioriterar den största delen av respondenterna tillräcklig planeringstid och en gynnsam klasstorlek som den viktigaste aspekten för att kunna tillgodose alla elevers behov under matematiklektionerna. De lärare som har minst antal år i verksamheten har svarat att en homogen grupp är att föredra när det gäller att tillgodose alla elevers behov och prioriterar de medelpresterande eleverna främst. En fundering är om dessa förutsättningar gör att de känner sig trygga i sin relativt nya roll som lärare.

Författare

Camilla Svadling Lina Johansson

Lärosäte och institution

Linnéuniversitetet/Institutionen för pedagogik, psykologi och idrottsvetenskap, PPI

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..