Sök:

Aktuella trender inom nötköttsproduktionen


I den här studien beskrivs framtida trender och möjligheter inom köttindustrin med fokus på konsumenternas behov. Det är främst två trender som identifieras i studien, i) förändringar i animalieproduktionen och ii) förändringar i framställning av köttprodukter. Förr var utmaningen inom animalieproduktionen den ökade tillväxten av befolkningen, idag är målet främst att förbättra konsumtionen så att den är hållbar för miljön utan att kompromissa med produktionens effektivitet. Konsumenternas efterfrågan på hälsosamma produkter är också en viktig drivkraft inom köttindustrin och efterfrågan på dessa produkter ökar stadigt. Inom animalieproduktionen är de stora trenderna ekologisk produktion och användning av nutritionella ingredienser i djurfodret för att förbättra kvalitén och näringsvärdet på slutprodukten, t.ex. foder med en fettsyrasammansättning men hög halt av PUFA(polyunsaturated fattyacids). Den ekologiska produktionen antas vara till nytta för djurskyddet som Sverige värnar om. Inom köttproduktionen är den stora trenden utvecklingen av hälsosamma produkter, t.ex. låg fetthalt, saltreducerande och probiotika berikade produkter. Den andra trenden är att garantera säkra produkter och förbättra hållbarheten på kött genom att använda nya förpackningstekniker t.ex. aktiva förpackningar. Arbetet inom industrin har också fokuserat på att försöka utnyttja animaliska biprodukter på ett effektivt sätt och använda dessa vid framtida utveckling av funktionella köttprodukter.

Författare

Anna Rosén

Lärosäte och institution

SLU/Dept. of Food Science

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..