Sök:

-Fröken, jag vill läsa!En intervjustudie där sex pedagoger iförskoleklass beskriver hur de arbetar för attbarnet ska känna motivation och läslust

AbstractSyftet med detta vetenskapliga arbete är att studera hur olika pedagoger i förskoleklassbeskriver sitt arbete för att barnet ska känna motivation och lust för att lära sig läsa.Forskningsbakgrunden lyfter fram olika forskares tankar och studier i ämnet, huruvidapedagogen kan påverka barnets motivation och läslust eller inte. Forskarna är inte överensom huruvida pedagogen kan påverka barnets motivation och läslust, då det finns forskaresom anser att pedagogen inte kan påverka barnets motivation medan andra menar attpedagogen har en viktig roll i barnets motivation och läslust. Personliga semistruktureradeintervjuer användes för att samla kvalitativ data från sex olika pedagoger som arbetar iförskoleklass. Samtliga har högskoleutbildning i någon form. Resultatet av intervjuernavisade att de sex informanterna var överens om att de kunde påverka barnets motivation ochläslust genom att själv vara positiva. De kan påverka barnets läslust genom att det finnsmycket böcker att tillgå i klassrummet, men även genom daglig högläsning. Slutsatsen avarbetet visar att samtliga informanter är överens med de forskare som menar att pedagogenhar en stor roll i att påverka barnens motivation och lust för att lära sig läsa.

Författare

Therese Roth Caroline Hammarkvist

Lärosäte och institution

Högskolan Kristianstad/Sektionen för Lärarutbildning

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..