Sök:

Sökresultat:

4 Uppsatser om Virkestransporter - Sida 1 av 1

Slitage på skogsbilvägar vid virkestransporter

This report discusses questions concerning wear on forest roads. The purpose of the work is to investigate if the wear on the roads will decrease when the speed limit gets lower for the trucks that transport the wood. A normal forest road, class B, was used in the study. In total 5000 m3f timber was transported on the road. Data about the road was measured with a profilograph car before and after the timber transport.

Analys av potentiell kostnadsbesparing vid införande av ST-kran

Virkestransporter står för ca 25 % av de totala anskaffningskostnaderna för skogsindustrin. Implementeringen av High Capacity Transports (HCT) i syfte att reducera transportkostnaderna och minska miljöpåverkan för att bibehålla en hög konkurrenskraft för svensk skogsindustri har på senare tid fått ett ökat intresse. Ett av dessa HCT-fordon är ST-kran, där ST står för ?Större Travar? och är en kranbil som utvecklats för rundVirkestransporter med en bruttovikt på 74 ton vilket är 23 % högre än en konventionell 60 tons kranbil. Syftet med detta examensarbete var att undersöka besparingsmöjligheter för rundVirkestransporter genom införande av ST-kran hos Södra Skogs eget åkeri. Studien delades upp i tre faser.

Effekt av grusmängd och vältning för spårbildning på grusväg

Nybyggnation och underhåll av skogsbilvägar medför stora kostnader för skogsbruket. Georadar (GPR) är en teknik som kan användas för att läsa av en vägs struktur vilket ger ett möjligt tillvägagångssätt för att reducera kostnader vid upprustning av vägar. Detta genom att endast partier med sämre bärighet rustas upp och därmed läggs rätt mängd material på rätt ställe längs vägen. Alternativet är dagens subjektiva bedömning av åtgärdsbehov och godtycklig placering av grusmängd. Syftet med denna studie var att kvantifiera skillnader i spårbildning mellan 100 %, 75 % samt 50 % påförd materialmängd i överbyggnaden av total rekommenderad materialmängd för att uppnå bärighet motsvarande vägklass 3B, samt hur spårbildning i vägkroppen påverkas av vältning. Grusmängden för överbyggnaden dimensionerades med ledning från data insamlade med GPR och fallviktsmätare.

Förstärkningssamarbete på lågtrafikerade grusvägar: en
jämförande studie av förstärkningsarbete med ekonomisk
fördel

En betydande del av Sveriges grusvägar är idag i ett väldigt dåligt skick. Ifall Vägverket ska lyda de transportpolitiska mål som regeringen satt så ska det bland annat investeras i vägar som är viktiga för näringslivet. För skogsnäringen handlar det ofta om tunga transporter på mindre grusvägar. Syftet med detta arbete är att utifrån ett ekonomiskt och bärighetshöjande perspektiv dokumentera ett samarbetsprojekt mellan SCA och Vägverket. I studien ingår även att beskriva hur den alternativa förstärkningsmetod som SCA använder sig av fungerar.