Sök:

Sökresultat:

76 Uppsatser om Ventilationssystem - Sida 1 av 6

Nutidens ventilationssystem i lantbrukets lösdriftstallar : En undersökning av sex stycken ventilationssystem

Den traditionella båsladugården har idag utvecklats till lösdriftstallar där korna har fri tillgång till foder och liggplatser. Korna mjölkas i antingen mjölkgrop, karusell eller av en robot. För att uppnå bra termisk komfort i lösdriftsstallen så använder man sig av naturlig eller mekanisk ventilation. I detta arbete så undersöks några olika Ventilationssystem som använder sig av naturlig ventilation på fem utvalda kostall för att se hur de fungerar i praktiken. Detta görs med fukt- och temperaturmätare och med rökpatroner för att se hur luften rör sig i stallet.

Projektering av ventilationssystem i Lomma bibliotek

Det håller på att byggas ett nytt bibliotek i Lomma och VVS Gruppen AB ska projektera Ventilationssystemet. Syftet med detta examensarbete är att ta fram ett förslag på ett Ventilationssystem som skulle kunna fungera i byggnaden. En utredning om vilka ventilations- samt kylprinciper det finns ligger till grund för arbetet. Även en jämförelse mellan vårt och VVS Gruppens system redovisas..

Skillnad i energiförbrukning vid byte från CAV-system till VAV-system i en kontorsbyggnad

Detta arbete är utfört hos Videum AB i Växjö i syfte att visa på skillnader i energiförbrukning mellan deras Ventilationssystem samt hur lång tid det skulle ta för en möjlig investering i ett nytt Ventilationssystem att återbetala sig.För att uppnå detta utfördes beräkningar på olika faktor som bidrar till den totala energianvändningen hos Ventilationssystemet. I denna undersökning behandlas fläktar, golvaggregat och värmeförluster genom ventilation. Den största påverkande faktorn i den totala energiförbrukningen är värmeförluster genom ventilation.Resultatet av vår undersökning visar att det är billigare att använda i VAV-system än ett CAV-system under rådande förhållanden enligt våra beräkningar. En årlig besparing på 29465 kronor per våning vid byte från CAV-system till VAV-system uppnås. Det är värt att byta Ventilationssystem även fast att investeringskostnaden inte sparar in sig under dess livstid.

Utveckling av ett ventilationssystem för produktionsortar vid skivrasbrytning

Det här examensarbetet har utförts på uppdrag av Malmfalten AB. Malmfalten AB har haft en idé om att utveckla en ny typ av Ventilationssystem för tvärortar (produktionsortar) vid skivrasbrytning. Nuvarande Ventilationssystem kräver att ventilationsdukarna tas ned från sin plats i orttaket inför skivrasborrning och därefter åter monteras upp. Syftet med detta arbete har varit att skapa ett förslag på en lösning som undviker detta och därmed ger upphov till ekonomiska vinningen och arbetsmiljömässiga fördelar. Följande metod har nyttjats för att framställa ett sådant förslag: intervjuer, observationer, funktionsanalys, kravspecifikation och PUGH:s beslutsmatris.

Osäkerheter vid brandteknisk dimensionering av ventilationssystem

This masters thesis deals with smoke spread via ventilation systems. One aim of the thesis is to investigate and explain the differences in efforts to prevent smoke spread via ventilation systems in different countries. A second aim of this thesis is to investigate how frequently occurring smoke spread via ventilation systems in Swedish buildings are. A third aim is to investigate how uncertainties in input variables to smoke spread calculations will affect the result of calculation. To be able to do this the most important input variables are identified and analysed.

Brandgasspridningsvolym i ventilationssystem med fläkt i drift: en förstudie där spridningens totala volym beaktas

Vid byggprojektering skall flera krav på byggnaden uppfyllas, alltifrån konstruktionens bärförmåga till en bra inomhusmiljö. Byggnaden skall även vid eventuell brand vara utformad så att människorna som vistas där inte utsätts för fara. Kraven är funktionsbaserade vilket innebär att kravet är ett tillfredställande skydd medan utformningen av den tekniska lösningen är fri. I och med att den tekniska lösningen är fri kan innovativa kostnadseffektiva lösningar eftersträvas. En del av brandskyddet ligger i utformningen av Ventilationssystemet, där brandgasspridning mellan brandceller inte är önskvärt eftersom brandgaser äventyrar personsäkerheten.

Energibesparing åt Klövern AB :  Förslag på åtgärder för minskad driftkostnad för Klövern AB?s fastigheter

Fastighetsbolaget Klövern AB förvaltar 45 fastigheter i Karlstad kommun. Med stigande energipriser ökar behovet för Klövern att energieffektivisera sina fastigheter för att minska kostnaderna. Rapportens syfte är att undersöka tre av Klövern utvalda fastigheter med hög energiförbrukning. Målet är att presentera energibesparande åtgärder för Klövern att använda som beslutsunderlag för framtida investeringar. För åtgärdsförslagen görs LCC-analyser för att undersöka om de är lönsamma.

Att ta fram underlag för val av luftbehandlingssystem med återvinningssystem i Förvaltarens fastigheter

Sverige och EU har man som mål att halvera energianvändningen fram till 2050 och det arbetet måste starta nu. Det är 15 miljoner kvm byggyta som måste halvera sin energianvändning varje år och i 40 år framåt. Redan idag är 70 % av alla hus till 2050 byggda, vilket innebär att även om vi skulle bygga passivhus fram tills dess skulle det inte räcka för att nå målet. Det är alltså en stor utmaning att halvera energianvändningen till 2050. En jämförelsestudie har genomförts mellan två värmeåtervinningssystem.

V-sektionens inomhusklimat

Ett gott inomhusklimat är viktigt för att prestationsförmågan ska hålla sig på en bra nivå. Små avvikelser i ventilationen kan medföra besvär som till exempel trötthet, huvudvärk och försämrade koncentrationssvårigheter. Elever på V-sektionen vid Chalmers tekniska högskola har upplevt bristande inomhusklimat i framförallt de stora föreläsningssalarna där många föreläsningar hålls för ett stort antal människor. Syftet med detta projekt var att kartlägga i vilket skick inomhusklimatet var i dessa salar och vad det fanns för möjliga åtgärder att vidta för att göra det bättre. För att kartlägga klimatet har det bland annat gjorts mätningar av koldioxidhalt och temperatur under föreläsningstid samtidigt som studiebesök har gjorts för att få fram underlag så som reglerparametrar och driftkort för Ventilationssystem.

Ventilationseffektivisering i skolbyggnader :

Studien går ut på att jämföra tre olika styrsystem för ventilation, nämligen CAV (Constant Air Ventilation), VAV (Variabel Air Ventilation) och DCV (Demand Controlled Ventilation). Dessa styrsystem ställs mot varandra i tre olika lokaltyper, med syfte att identifiera det mest energieffektiva styrsystemet. Ett syftet med studien är också att upptäcka vid vilka flöden det lönar sig att arbeta med VAV- och DCV-styrsystemen..

Samverkan arkitektur och installationer : Osynligt ventilationssystem i utställningssal på Plan 4, Nationalmuseum

Detta examensarbete har utförts i samarbete Statens Fastighetsverk. I dagsläget pågår renoveringen av Nationalmuseum där byggnaden skall återställas till sitt ursprung och ett nytt Ventilationssystem skall tillgodose ett stabilt inneklimat för bevarandet av museiföremålen. Examensarbetet undersöker hur de krav som ställs på Ventilationssystemet kan kombineras med de begränsningar som byggnadens kulturminnesmärkning medför genom att besvara frågan ?Hur kombinerar man dagens behov av installationer med en kulturhistorisk byggnad utan att påverka det kulturhistoriska värdet?? För att exemplifiera denna problematik presenterar vi ett principiellt lösningsförslag för installationssamordningen till en utvald del av byggnaden.Ventilationsförsörjningen till utställningssalarna på Plan 4 utgör ett av de svåraste samordningsområdena i byggnaden. Det valda utrymmet för lösningsförslaget är bjälklaget på Plan 6 som skall försörja en av dessa salar.

Analys av prefabricerade installationsbjälklag i koncepthus

Ventilationssystem tar ofta mycket plats och kan beroende på utformning påverkabygghöjden. Studentbostäder kräver låga hyror och därmed låga produktionskostnader.Examensarbetet visar hur Ventilationssystemet kan byggas in i ett innovativtinstallationsbjälklag och på så sätt spara bygghöjd. Lägre bygghöjd leder till lägre kostnader..

Hållbara Förbättringsförslag för Värme- och Ventilationssystem på Utö Värdshus

Utö ligger ca 16 km nordost om Nynäshamn i Stockholms skärgård som förvaltas av Skärgårdsstiftelsen. På öns norra del ligger Utö Värdshus som har hotell, stugor, restaurang, konferens och-samlingslokaler. Delar av Värdshuset är idag uppvärmda med hjälp av värmepumpar i en värmecentral som tar sin värme från närbelägna vattenfyllda gruvhål. Ventilationen i fastigheterna som används som konferens och samlingslokaler är bristfällig och uppfyller inte dagens standard för konferenslokaler.Syftet med projektet var att undersöka möjligheter och kostnader för att förbättra ventilationen i byggnaderna samt undersöka förslag för att minska energianvändningen. Projektet har genomförts i samarbete med Skärgårdsstiftelsen, Utö Värdshus och med Värmex som bidragit med underlag för värmecentralen.

Energikartläggning samt åtgärdsanalys av en kirurgibyggnad

Energifrågor och energieffektivisering blir alltmer uppmärksammat i dagens samhälle. Kostnadssituationen för energi är idag helt annorlunda mot vad den var för 30 år sen, priset är numera mycket högre. Speciellt påverkar detta gamla sjukhus där det är installationstätt och det finns aktivitet som pågår i stort sett dygnet runt. Här finns det helt klart en hel del pengar att spara in, frågan är bara var och hur? Detta examensarbete innehåller en energikartläggning av kirurgibyggnaden på Universitetssjukhuset i Malmö, i rapporten ofta benämnd som byggnad 33, samt även en fördjupning kring området ventilation avsedd för operationssalar. Rapporten redovisar inledningsvis en energibalans av byggnaden som har åstadkommits med hjälp av simuleringsprogram, uppmätta värden och beräkningar.

Teknikutvecklingens påverkan på energianvändning i byggnader under 100 år

Detta examensarbete i energiteknik har utförts på uppdrag av företaget ABB och avdelningen Energy Efficiency under våren 2013. Syftet med arbetet är att ta fram ett underlag för energianalyser där åtgärder kan föreslås och prioriteras efter ålder på byggnader. De typer av byggnader som undersöks är flerbostadshus och kontorslokaler. En road map har tagits fram för att skapa en översikt över de senaste 100 årens fastighetsteknik. Därefter har en analys gjorts över teknikutvecklingens påverkan på energianvändning med fokus på byggnadens ingående komponenter i ventilations- och värmesystem, inom belysning och i klimatskärmens uppbyggnad. Förslag på åtgärder med energibesparingspotential föreslås och prioritering av dessa görs för olika tidsepoker.

1 Nästa sida ->