Sök:

Sökresultat:

39 Uppsatser om Utnyttjandegrad - Sida 1 av 3

Tvärkraftskapacitet i förstärkt limträ

I detta arbete undersöks det om tvärkraftskapaciteten hos limträ går att förstärka. En litteraturstudie har genomförts för att få kunskap om tidigare forskning inom området. Det konstaterades att ingen tidigare forskning finns där tvärkraftskapaciteten hos limträ förstärks.Sadelbalken karakteriseras med hög Utnyttjandegrad för tvärkraft och låg Utnyttjandegrad för moment. En förstärkning hos dessa balkar kan innebära att de får en jämnare fördelning av Utnyttjandegrad för tvärkraft och moment. Vilket skulle betyda att mindre dimensioner kan användas och således mindre material.I denna uppsats undersöks en förstärkningsmetod där träribbor med en annan fiberriktning har limmats på provbitar.

Integreringsanalys av robot och arbetsstation på ITT Water & Wastewater

ITT Water & Wastewater ställer höga krav på kostnadseffektiv produktion vilket är en starkt bidragande orsak till att företaget är världsledande på sin marknad. För att erhålla kostnadseffektiv produktion har kombinationen människa robot visat sig vara framgångsrik.Examensarbetets syfte var att ta fram underlag åt ITT Water & Wastewater för att ta beslut om frigörande av indirekt personal vid line 15:s isoleringsstation på Elmotorverkstaden. Syftets uppfyllande stöttades av de underbyggande syftena att försöka höja robotens Utnyttjandegrad samt reducera isoleringsmaskinens omställningstid.Arbetet bygger på kvalitativa och kvantitativa data i form av mätningar, intervjuer och egna observationer. Med stöd av erhållen data lyftes fyra olika förslag fram. Förslagen understryktes bland annat av integrering av arbetsmoment, förhöjd automatiseringsgrad och outsourcing..

Distriktssköterskors upplevelse av förskrivingsrätten : Ambivalens och variationer i möjligheter och utnyttjandegrad

SammanfattningBakgrund:Förskrivningsrätten för distriktssköterskor infördes 1994. Syftet var att förenkla och effektivisera hälso- och sjukvården. Det har framkommit att förskrivningsrätten använts i olika omfattning bland distriktssköterskorna. Syfte: Syftet med studien var att beskriva distriktssköterskors upplevelser av förskrivningsrätten. Metod: En kvalitativ ansats med en deskriptiv design användes.

Implementering av Lean genom TAK och SMED

This graduation work is a result of implementing Lean Production using OEE and SMED at Enics Sweden AB in Malmö. Enics doesn?t have an established improvement concept and therefore should this work serve as an introduction to possibly start with Lean Production. A result in this report is that an OEE value has been identified within a common order at Enics. Other results are that an implementation of a Lean-board has been implemented and furthermore, within SMED, a flag that indicates changeover..

Studie kring utnyttjande av robotgrupp

Denna rapport är en C-uppsats där en fallstudie har gjorts för företaget Konga Bruk AB. Där en kartläggning har gjorts av Utnyttjandegraden och tillgängligheten för tre svetsrobotceller i fabriken. Kartläggningen visade att vissa störningar uppkommer frekvent, den största orsaken visade sig vara att personalen lägger stor del av tiden på att hantera ingående och färdigt material till och från robotcellen, samt att de bytena utav fixturer i roboten också upptar en viss tid. Förslag som kan reducera dessa störningar är att tillföra en extra resurs som sköter materialhanteringen.Frekvensstudie, OEE; Utnyttjandegrad, Tidstudie, SMED..

Dimensionering av två olika typer av träbroar

I denna rapport dimensioneras två olika träbroar efter Eurokoderna. En med underspänning och en utan. Syftet var att jämföra konstruktionstyperna. Hjälpmedel för att åstadkomma detta var beräkningsprogrammet Rstab och Mathcad. Resultatet visade att vibrationer spelar en stor roll vid dimensioneringen.

Utbildningscell med robotiserat produktionssystem

Denna rapport är en C-uppsats där en fallstudie har gjorts för företaget Konga Bruk AB. Där en kartläggning har gjorts av Utnyttjandegraden och tillgängligheten för tre svetsrobotceller i fabriken. Kartläggningen visade att vissa störningar uppkommer frekvent, den största orsaken visade sig vara att personalen lägger stor del av tiden på att hantera ingående och färdigt material till och från robotcellen, samt att de bytena utav fixturer i roboten också upptar en viss tid. Förslag som kan reducera dessa störningar är att tillföra en extra resurs som sköter materialhanteringen.Frekvensstudie, OEE; Utnyttjandegrad, Tidstudie, SMED..

Förbättring av utnyttjandegrad hos stansmaskin

Bakgrunden till examensarbetet är att det finns ett behov av att höja Utnyttjandegraden i stans- och lasermaskiner hos Lars Höglund AB. Anledningen till att Utnyttjandegraden behöver höjas är att företaget vill bli mera lönsamt och mera konkurrenskraftigt.Uppgiften har varit att mäta Utnyttjandegraden, göra en probleminventering och ta fram förslag på åtgärder som kan lösa de problem som kom fram i probleminventeringen.Vid probleminventeringen visade det sig att det går att höja Utnyttjandegraden genom att bl.a. göra en ställtidsreducering, skapa ordning och reda, samt att förebygga flaskhalsar.5S är en metod som har använts för att ta fram förbättringsåtgärderna. Genom att följa denna metod, samt att göra några nya investeringar i företaget, ser det ut som att målet i detta arbete ska kunna uppnås..

Trådlösa lokala nätverk : en utvärdering av prestanda

Dagens lokala nätverk förväntas tillgodose allt högre krav på prestanda, högre överföringshastigheter, men även mobilitet. Användare behöver allt mer tillgång till det lokala nätverket samtidigt som de ofta behöver röra sig inom arbetsplatsens områden. Till detta hör även de, i vissa situationer, krav på snabba uppkopplingar av tillfälliga nätverk, t. ex. vid konferenser.

Byggnadslogistik i infrastrukturprojekt för effektivare användning av grävmaskiner

Detta examensarbete har utförts på högskoleingenjörsprogrammet för Byggteknik och Design vid Kungliga Tekniska Högskolan i samarbete med Svensk Bygglogistik AB. Arbetet diskuterar betydelsen av byggnadslogistik i ett infrastrukturprojekt för att uppnå en högre Utnyttjandegrad för grävmaskiner med stöd av logistiksamordningsverktyg.Sammanlagt har 2150 mätningar utförts under två veckors tid för att kartlägga Utnyttjandegraden för en bandgrävare (EC250CL) och en hjulgrävare (Atlas 1505M) på ett referensprojekt i Stockholmsregionen. Resultatet har sammanställts separat för de olika resurserna genom att redovisa och analysera andelen outnyttjad tid och de bakomliggande orsakerna till den outnyttjade tiden.Resultatet visar att Utnyttjandegraden för bandgrävaren är 53 % och 59 % för hjulgrävaren vilket tyder på att ett förbättringsutrymme finns.Avslutningsvis diskuteras rekommendationer för hur användning av logistiksamordningsverktyg kan utökas inom anläggningssidan..

Flödesoptimering av sintringsprocess för hårdmetall : Kartläggning & kapacitetsförbättring av materialflödet vid Sandvik Mining AB i Västberga

Examensarbetet har genomförts på Sandvik Mining i Västberga, under våren 2012. Produktionsenheten tillverkar hårdmetall som används för bland annat krossning och borrning av berg. Tillverkningen har två processteg; pressning av hårdmetallpulver och därefter sintras den pressade kroppen. Sintringen saknar ett uppföljningssystem för återkoppling av driftdata. Därmed saknas kunskap om hur stor kapacitet som finns.Syftet är att kartlägga sintringsugnarnas kapacitet med hänsyn till driftsäkerhet, tillgänglig tid samt även den tillgängliga ugnsvolymen.

Förslag och metoder för minimering av ställtider

Detta examensarbete har utförts vid Fosie Mekaniska AB i Malmö. Fosie mekaniska AB är en verkstad som är anpassad för de flesta former av legoarbete. De är specialiserade på maskinbearbetning av små och medelstora serier. Syftet med examensarbetet hos Fosie Mekaniska AB är att välja en maskinavdelning i maskinparken med höga ställtider, för att sedan ta fram förslag och metoder som kan minimera dessa i produktionen och för senare eventuell implementering. Långa ställtider är den främsta orsaken till den låga Utnyttjandegraden för produktionsmaskiner.

Robotiserad vapenskåpsmontering

Corrotech AB är ett flerbranschföretag inom metallindustrin där kundkretsen består av företag och privatpersoner huvudsakligen i Finland men även i Sverige och de övriga nordiska ländernaCorrotech avser att öka försprånget gentemot sina konkurrenter genom att effektivisera vapen - och säkerhetsskåpstillverkningen, speciellt monteringen av skåpen. En effektivisering skulle innebära ökad konkurrenskraft och därigenom höja försäljningen. För att kunna tillgodose dessa krav måste den nuvarande lösningen ses över och förbättras.Monteringen utförs idagsläget manuellt av en till två arbetare periodvis under året. Det är ett krävande arbete som innebär tunga lyft och påfrestningar för arbetaren. En satsning på robotiserad montering har under längre tid diskuterats på företaget men inga noggrannare utredningar har genomförts.

Ekonomisk utvärdering av betonggjutformar

This report will try to evaluate the use of rented concrete casting moulds, which are used to build walls and system of joists. The evaluation is only examining the economical aspects.The cost of using concrete casting moulds is a big part of the total production expenses. Therefore it is important that the calculated price not exceeds the final costs of the casting moulds. The calculated price is the price used in the process of making an offer.The evaluation consists of a comparison of the calculated price and the final costs for three building projects. It also evaluates the exploitation of the concrete casting moulds for each project.The report is made by Sven Gynne and Anders Alexandersson at School of Engineering, Jonkoping University, in cooperation with PEAB Jonkoping.

Kostnadspåverkande faktorer för skördare : en analys av uppföljningsdata hos Stora Enso Skog

Man vet idag mycket om vilka faktorer som påverkar produktivitet vid drivning. Däremot finns det betydligt färre studier som är utförda för att identifiera vilka faktorer som påverkar kostnaderna vid drivning, framförallt driftskostnad. Syftet med denna studie var att identifiera och analysera faktorer som påverkar driftskostnad för skördare. Studien utfördes genom analys av uppföljningsdata från Stora Enso Skog och bestod av tre steg. Steg ett innefattade insamling av uppföljningsdata och intervju för definiering av begrepp. I steg två sammanställdes och bearbetades en databas utifrån olika uppföljningsdata. I steg tre identifierades och analyserades faktorer som påverkade driftskostnader. Ett av sambanden som identifierades var att en högre skördarålder ledde till högre driftskostnad. Byte av skördaraggregat ledde till lägre driftskostnad och högre teknisk Utnyttjandegrad. Produktivitet hade som enskild faktor störst påverkan på driftskostnad per m3fub, i form av att en högre produktivitet gav lägre driftskostnad per m3fub. .

1 Nästa sida ->