Sök:

Sökresultat:

5 Uppsatser om Upplćtenhet - Sida 1 av 1

"Trygghet Àr en port till lÀrandet" FörskollÀrares syn pÄ hur trygghet gynnar barns lÀrande

Syftet med studien Àr att undersöka sambandet mellan trygghet och lÀrande utifrÄn förs-kollÀrares perspektiv. En kvalitativ metod anvÀndes i genomförandet av studien. För att fÄ en fördjupad förstÄelse intervjuades Ätta förskollÀrare om deras tankar kring trygghet och lÀrande. Resultatet av detta examensarbete kan sammanfattas vid att förskollÀrarna arbetade dagligen och kontinuerligt med trygghet samt ett hÄllbart arbetssÀtt med medve-tenhet kring trygghet i en stimulerande miljö. FörskollÀrarna ansÄg att barn kÀnner trygg-het nÀr de kan vara sig sjÀlva i förskolan, att de vÄgar anförtro sig till pedagoger samt visa kÀnslor och tycka att det Àr roligt att komma till förskolan.

Förskolans matsituation : Ett tillfÀlle för samspel och inflytande

Syftet med studien Àr att undersöka samspelet mellan de yngsta barnen och pedagogerna i matsitua-tionen pÄ en förskola. Vilket inflytande barn ges Àr nÀra sammanlÀnkat med pedagogernas medve-tenhet om makten de har i rollen som vuxna. FrÄgestÀllningarna Àr:? Hur samspelar pedagogerna och barnen i matsituationer?? Vilket inflytande ger pedagogerna till barnen i matsituationer?För att fÄ svar pÄ vÄra frÄgestÀllningar har vi anvÀnt oss av videoobservationer. Observationerna har gjorts pÄ en avdelning med nio tvÄÄringar.

Det seende ögats slöja - En studie om förskolepedagogers tal om krÀnkande behandling och ansvar.

Abstrakt Den hÀr studien har undersökt förskolepedagogers enskilda och gemensamma medve-tenhet och tal om Àmnet krÀnkande behandling och det medföljande ansvaret. Det som utmÀrkt sig i undersökningen har varit förskolepedagogers förstÄelse om krÀnkande behandling och utvecklandet av deras roller i relation till Àmnet. Det vill sÀga att försko-lepedagogerna utvecklar och anpassar sin kultur och identitet inom förskolans kontext, som kontinuerligt förÀndras. Samtidigt mÄste förskolepedagogernas personliga tolk-ningar av Àmnet sÀttas i relation till de lagar och förordningar som Äligger i deras upp-drag och arbetsuppgifter. Studien Àr en kvalitativ undersökning dÀr urvalet av informan-ter har varit verksamma förskolepedagoger som deltagit i bÄde enskilda och fokus-gruppsintervjuer. Syftet med studien har varit att lyfta fram Àmnet krÀnkande behandling inom försko-leverksamheterna samt förstÄ förskolepedagogernas medvetenhet och tal om Àmnet.

FrÄn Handlingsplan till praktik : En kvalitativ studie om mÄngfaldsarbetet inom polisen i Stockholms lÀn

UtifrÄn regeringsdirektiv ska Rikspolisstyrelsen strÀva efter att öka jÀmstÀlldheten och mÄngfalden inom polisen, dÄ polisen ska avspegla samhÀllets befolkning. För att uppnÄ detta behövs ytterligare insatser ur ett jÀmstÀlldhets- och mÄngfaldsperspektiv. Rikspo-lisstyrelsen har 2009 utarbetat en ny handlingsplan för mÄngfald och likabehandling som utgör grunden för Rikspolisstyrelsens mÄngfaldsarbete samt fungerar som stöd och underlag för polismyndigheter som utarbetar lokala handlingsplaner. Polismyndigheter-na Àr idag skyldiga att ha en mÄngfaldsplan. MÄngfaldsarbetet inom polisen har visat sig gÄ lÄngsamt.

En jÀmförande studie av miljöcertifiering och lÄgenergihuskoncept för lokalbyggnader

VÄr vÀrld Àr i behov förÀndring för att de internationella och nationella miljö- och klimatmÄlen ska upp- nÄs. För att en förÀndring ska kunna ske mÄste utslÀppen börja minska, inom en snar framtid. Men vems ansvar Àr det att förhindra globala klimatförÀndringarna? Den svenska bygg och fastighetssektorn stÄr idag för ca 40 procent av energianvÀndningen i Sverige, dÀrmed har sektorn ett stort och viktigt ansvar för det nationella miljöarbetet.Detta arbete bygger pÄ en inledande litteraturstudie och vidare pÄ en specifik fallstudie. En lokalbyggnad Àgd av ett fastighetsföretag i LuleÄ har studerats.