Sök:

Sökresultat:

3 Uppsatser om Ungtjur - Sida 1 av 1

Finns det lönsamhet i att föda upp gårdens egna mjölkrastjurar?

Flera mjölkgårdar säljer idag sina tjurkalvar. Syftet med detta arbete är att se hur lönsamheten ser ut för de uppfödningsmodeller på egenproducerade tjurkalvar som anses vara lämpliga för ett utvalt fallföretag. Det finns olika typer av uppfödningsmodeller att välja bland, men bäst lämpade till den befintliga gården i arbetet, anses mellankalv och intensiv Ungtjur-uppfödning vara. Det förespråkas att man skall använda ett bra foder med kvalitet till tjurarna för att på så sätt få ner slaktåldrarna och därmed en mer lönsam tjur. Båda kalkylerna, en för respektive uppfödningsmodell, ger dock negativa resultat.

Läggning och resning hos ungtjurar i liggbås : inverkan av båsfrontsutförande

Cattle have a species specific movement pattern when lying down and getting up. They need sufficient space for their heads to perform these movements normally. The aim of this study was to investigate the lying down and getting up behaviour of beef bulls at a Swedish farm operation. The hypothesis was that bulls older than 10 months (over approximately 400 kg) were disturbed by a horizontal front rail and that the time to lie down and get up differed from what can be regarded as normal based on earlier scientific studies. The bulls were Swedish Red and White (SRB), Swedish Friesian (SLB) or crossbreeds of these two, and were kept in a cubicle system with a stall front design where there was a horizontal rail 40 cm above the stall floor.

Möjlighet att uppnå efterfrågad marmoreringsgrad hos nötkreatur vid slakt - enligt svenska produktionsförhållanden

Efterfrågan på marmorerat kött har ökat i Sverige under de senaste åren. Marmorering är insprängt fett i muskulaturen, intramuskulärt fett, vilket anses vara en god indikator för köttets sensoriska kvalitet. Det insprängda fettet lyfter fram köttets smakämnen, fettet bidrar även till att köttet upplevs som saftigare. Det insprängda fettet separera muskelsegmenten, vilket ökar köttets mörhet. Utvecklingen av intramuskulärt fett är relaterat till faktorer som genotyp, ras, kön, ålder, muskeltyp samt tillväxthastighet av muskel- och fettvävnad. Även utfodringens intensitet påverkar andelen intramuskulärt fett. För att tillgodose konsumenternas efterfrågan på marmorerat nötkött har den svenska köttbranschen gemensamt arbetat fram en nationell standard för klassificering av marmorering hos nötslaktkroppar.