Sök:

Sökresultat:

4 Uppsatser om Typkurvor - Sida 1 av 1

Automatiserad kundkategorisering och anpassade typkurvor

SammanfattningDetta examensarbete är gjort på uppdrag av Fortum Karlstad och är inriktat på att ta fram nya kategorier för indelning av de kunder som får sin elektricitet levererad genom Fortums elnät. Det ska också ta fram de villkor som ska uppfyllas för att en kund ska placeras i var och en av dessa kategorier. Villkoren ska också möjliggöra automatisering för uppdatering av Fortums kundregister.  Sista delen av arbete ska ta fram en grov mappning av Typkurvor för samtliga dessa kategorier.Arbetet genomfördes genom att studera elförbrukningen baserat på månads- och årsbasis och genom analys av denna förbrukning urskilja mönster som leder till en indelning till en viss kategori. Mappningen av Typkurvor utfördes dels genom att utgå från tabeller som finns för idag existerande kategorier och uppdatera och anpassa dessa till de nya kategorierna. I de fall som inga lämpliga Typkurvor existerade skapades nya Typkurvor.Resultatet av arbetet blev att nio stycken kundkategorier (idag finns cirka tvåhundra) skapades med villkor som möjliggör automatisk och regelbunden uppdatering av kategoriseringen av Fortums kunder.

Utvärdering och uppdatering av typkurvor

The purpose of this thesis is to evaluate and update load curves for Fortum Distribution AB. Theload curve method is a tool used to forecast the strain of an electric grid. The method is based oncustomer annual energy consumption, outdoors temperature as well as customer category. Theload curve method was established by Svenska Elverksföreningen at the start of the nineties andfocus was put on standardizing annual energyconsumption, in order to make the method usableacross the nation. Present consumption patterns have changed since the original load curves wereproduced, which leads to a need to update the load curves.The work began with an update of present load curves according to recommendation taken fromanother earlier thesis.

Försök med Rhodamin i vattensystemen på SSAB Tunnplåt AB i
Luleå

SSAB tunnplåt AB i Luleå vill kunna styra processerna i masugnen, vid stålverket och koksverket på ett sådant sätt att i första hand gränsvärden och i andra hand riktvärden inte ska kunna överskridas mot recipienten Inre Hertsöfjärden. För att kontrollera att dessa värden inte överskrids sker varje vecka egenkontroller av SSAB:s vattensystem. Vid driftstörningar sker dessa egenkontroller dagligen om det är nödvändigt. Som ett led i denna egenkontroll har SSAB behov av att skaffa sig bättre uppfattning om uppehållstider och utspädningsfunktioner i de befintliga systemen som finns tillgängliga för transport av kyl- och processvattnet. Syftet med detta examensarbete har därför varit att ta fram ett underlag, angående uppehållstider och utspädningseffekter i vattensystemen på metallurgiområdet och på koksverket, som SSAB kan använda sig av vid driftproblem eller driftstopp.

Jämförande studie av två parameterskattningsmetoder i ett grundvattenmagasin

Syfte med examensarbetet har varit att upprätta en grundvattenmodell överEnköpingsåsen med hjälp av programvaran MODFLOW för att därefter försöka skattagrundvattenmagasinets parametrar. Parameterskattningen utfördes med detmodelloberoende programmet PEST. Parallellt med detta gjordes även enpumptestutvärdering av dessa parametrar där Typkurvor passades till en tidigare utfördprovpumpning av akviferen. Därefter jämfördes dessa båda metoder. Vidare utfördesäven en känslighetsanalys av grundvattenmodellen i MODFLOW för att försökalokalisera nya undersökningsplatser.Grundvattenmodellen uppfördes över Enköpingsåsen i och kring Enköping.