Sök:

Sökresultat:

3 Uppsatser om Teleskopfunktion - Sida 1 av 1

Utveckling av rattstång med övre teleskopfunktion

I denna rapport redogör projektgruppen för resultatet i kursen examensarbete 15hp (C-nivå) utfört på maskiningenjörsprogrammet, inriktning produktutveckling och design, vid Jönköpings Tekniska Högskola.Examensarbetet har utförts i samarbete med Kongsberg Power Product Systems AB i Ljungsarp. Syftet var att utveckla en ny typ av övre Teleskopfunktion till Kongsbergs modulsystem för ställbara rattstänger.Utgångspunkten i projektet var att skapa en mer ergonomisk förarmiljö, något som Kongsbergs kunder och marknaden för långsamtgående fordon allt mer efterfrågar. Kraven som ställts på projektet bestod i största del av axiella och radiella krafter som konstruktionen skulle klara av, samt den axiella förlängningen av rattstången.För att strukturera arbetet har en produktutvecklingsmetod från boken The Mechanical Design Process av David G. Ullman använts. Dessa metoder har använts i genomförandefasen för att leda fram till resultatet.Projektet har resulterat i ett koncept som löser Kongsbergs krav på förbättrad förarergonomi..

Utveckling av sängarmatur för hotellmiljö : ett projekt i samarbete med LuxoSverige AB

Projektets fokus var att anpassa en armatur (från LUXO Sverige AB) till den nya LED­tekniken (Ljusemitterande dioder). Under processens gång utvecklades olika funktioner för att öka armaturens flexibilitet i placering och ljusstyrning.Två koncept togs fram, en väggarmatur och en bordsarmatur, båda med Teleskopfunktion och flexibelt ställbar arm. Armaturen kan placeras på nattduksbordet och har Luxos stilrena drag där formen följer funktionen med dekorativa detaljer.Dessutom finns ovanliga funktioner i belysningssammanhang som exempelvis en USB-kontakt. Resultatet av projektet blev en sängarmatur som har goda utsikter att bli den första Svanenmärkta belysningsarmaturen i Sverige..

Utveckling av handhållen pump för reumatiker

Denna rapport är resultatet av ett examensarbete motsvarande 30 högskolepoäng på Civilingenjörsprogrammet Teknisk Design, inriktning produktutveckling, vid Luleå Tekniska Universitet (LTU). Arbetet är utfört under vårterminen 2012 och går ut på att utveckla en ny typ av handhållen pump för personer med reumatism. Uppdragsgivaren och projektägaren är Fredrik Martinsson på Bumblebee Solutions i Mölndal, men arbetet har utförts på egen hand vid LTU. Syftet är att utveckla en ny produkt som underlättar för personer med reumatism och nedsatt rörlighet i händerna att pumpa bil- och cykeldäck. Dagens pumpar bygger på relativt föråldrade konstruktionsmetoder som innehåller många besvärliga moment.