Sök:

Sökresultat:

3 Uppsatser om Tefra - Sida 1 av 1

Tefrokronologi och klimatutveckling på Färöarna under tidig holocen

Studien behandlar tefrokronologi på Färöarna under tidig holocen. Tefrokronologi är en tidssynkron dateringsmetod med hög precision där Tefra identifieras och korreleras till kraftiga vulkanutbrott. Färöarna utmärker sig för studier inom klimatutveckling eftersom de befinner sig mellan sub-arktiska och atlantiska vattenmassor. Färöarnas lämplighet för tefrokronologiska studier nämns redan i Thorarinssons doktorsavhandling 1944. Syftet med studien är att identifiera och datera Tefrahorisonter för att kunna jämföra resultatet med klimatutvecklingen under tidig holocen.

Försök till tefrokronologisk datering av sediment från övergången yngre dryas-preboreal genom korrelation med en tidigare studie

Syftet med denna studie var att försöka datera en sedimentstratigrafi genom att undersöka möjligheten till korrelation med resultaten från en tidigare studie via tefrokronologiska metoder. Tefrokronologi är studierna och metoderna där man identifierar och daterar Tefra (vulkanaska) i lagerföljder för att användas som ett synkroniseringsverktyg mellan olika sedimentstratigrafier. I denna studie genomfördes analys av organiskt kol, XRF-scanning, extrahering och mikroskopering av Tefra samt försök till kemisk analys genom elektronmikroskopering av en borrkärna från Fågelmossen i södra Sverige. Tefra hittades i botten av borrkärnan och med hjälp detta fynd i kombination med främst analys av organiskt kol kunde borrkärnans stratigrafi korreleras med resultaten från den tidigare studien..

En preliminär tefrokronologiför Karinmossen, Gästrikland

De senaste årtiondena har det blivit allt viktigare att korrelera och jämföra resultat från olika klimatarkiv, till exempel iskärnor, sediment, trädringar och speleothem, då det är av stor vikt att kunna sammanställa resultat från olika studier på en gemensam tidsskala med relativt högupplösning. Ett av de viktigaste verktygen för att det ska vara möjligt att göra exakta jämförelser av klimatarkiv från kvartärperioden kan vara tefrokronologi. Idag har fler än 125 Tefrahorisonter med isländskt ursprung identifierats i den nordatlantiska regionen, men många av dessa har dock ännu inte identifierats utanför Island. I Sverige har det främst gjorts undersökningar i de västra och mellersta delarna av landet, men det har även gjorts ett par undersökningar i andra delar av landet också, så som norra och södra Sverige. Syftet med studien var att bestämma koncentrationer av Tefra i Karinmossen, Gästrikland, som ligger i ett område där det inte har gjorts några tidigare studier av förekomst av Tefra.