Sök:

Sökresultat:

18 Uppsatser om Svarvning - Sida 1 av 2

Varierad eggradie för skärande bearbetning

Eggradien (ER) på ett skär är en mikrogeometri som utförs för att stärka skäreggen. På så sätt kan skäret användas i operationer där stora laster uppstår utan att till exempel resultera i en alltför kort livslängd. Men denna geometri har inte analyserats i lika stor utsträckning som andra skärgeometrier. En ej besvarad fråga är om eggavrundningen skall vara lika stor längs med egglinjen? Syftet med examensarbetet är att få en ökad kunskap om eggradiens påverkan vid Svarvning.

Samband mellan tjockleken hos PVD-skikt och förslitningsbeteendet vid svarvning

This project has as main goal to study the influence of the coating thickness, deposited by arc-PVD- technology, on the wear resistance of coated cemented carbide inserts in three different turning operations. An additional effort has also been made to develop a new test method for evaluating flank wear resistance. Three different coating types (Coating A, Coating B and Coating C) have been studied in three distinctive thicknesses (2, 4 and 6 µm) for each type. For two of the coating types (Coating A and B) special studies has been done with the thickest coating, creating two additional coating versions of the thickest coating, by changing various deposition parameters, with the aim to enhance the cohesive properties of the coating and lower the residual stresses at the cutting edge. The results show increased crater wear resistance with increased coating thickness for all coating types, but the amount of increase changes with coating type (Coating A>B>C).

Hårdsvarvning : En studie om hårdsvarvningens tillämpningar i industrin samt dess fördelar och nackdelar jämfört med slipning

Detta arbete syftar till att undersöka kongruensen mellan forskningen kring hårdSvarvning, verktygstillverkarnas rekommendationer kring verktygsskär och applikationer vid hårdsvarning samt hur hårdSvarvning används i praktiken jämfört med slipning. HårdSvarvning, Svarvning av härdat stål, introducerades som ett alternativ till slipning i slutet av 1970-talet, men det var först i slutet av 1980-talet som tekniken fick ett större genomslag i industrin. Fördelarna som framhölls var att hårdSvarvningen kunde reducera bearbetningstiden för härdade komponenter samtidigt som produktiviteten i bearbetningen ökade jämfört med den traditionella slipningen. Sedan slutet av 1980-talet har verktygsskären och svarvarna utvecklats för att bättre klara kraven för Svarvning i härdat stål. Det som dock påverkar en tekniks framgång är hur tekniken används i praktiken och det gör överensstämmelsen mellan teori och praktik intressant att studera.För att besvara syftet och frågeställningarna har en litteraturstudie kring bakgrunden för skärande bearbetning och forskningen som behandlar hårdbearbetning genomförts.

Kontrollreducering

Arbetet bygger på att de informationssystem som används idag men som blir allt äldre och därigenom inte klarar de krav som ställs på dem. Detta medför att informationssystemen måste migreras till modernare plattformar, då företagen dels inte klarar sig utan dess nuvarande funktionalitet och dels måste vidareutveckla systemen.Detta arbete tar upp olika sätt som detta kan genomföras på och vilka problem som kan komma att uppstå när detta sker. För att kunna undersöka detta så genomfördes ett antal migrationer. Språken som migrationen kommer att ske mellan är Visual Basic 6 och Visual Basic .net. Migrationerna kommer att ske med hjälp av ett migrationsverktyg, samt ett ramverk som i arbetet skräddarsys för just arbetets typ av migrationer.Det arbetet kommer fram till är att det sker problem vid användande av ett verktyg och även att det inte ger tillräckligt med respons på vad som gått snett under migrationerna..

En empirisk studie om förslitning av hårdmetallskär och dess livslängd vid svarvning i stål med högtryckskylning riktad mot skärets släppningssida

Syftet med arbetet var att undersöka hur jag, genom byxrollen, kan gestalta en pojke/man på scen med särskild tonvikt på trovärdighet. Frågeställningar jag utgick ifrån var: ?Hur kan jag använda kroppsspråk och gestik för att gestalta en pojke/man??, ?Med vilka medel kan jag gestalta en pojke/man i relation till en annan kvinna?? samt ?Hur kan jag använda rösten för att gestalta en pojke/man??.Som konstnärlig del valde jag att göra en föreställning om olika typer av män och kvinnor, tillsammans med en av mina kvinnliga sångkollegor vid Musikhögskolan i Piteå. I föreställningen spelade jag rollen som Man och hon rollen som Kvinna. Inför föreställningen arbetade vi med min konstnärliga handledare med olika typer av improvisationsövningar samt iakttagande och härmande av män respektive kvinnor.

Industriella kyl och värmesystem : Fallstudie på Sandvik Coromant

Denna uppsats tar upp energianvändningen för kyla och värme inom industri. En fallstudie har gjorts på Sandvik AB:s industriområde i Sandviken där en fastighet besörjs med sorptionskyla från ett luftbehandlingsaggregat för att få ett inneklimat med rätt temperatur och luftfuktighet. I fastigheten tillverkas verktyg till bland annat borrning, fräsning och Svarvning. Vid denna tillverkning så krävs det kyla till maskiner och oljerening, denna kyla levereras av kylmaskiner.  Sorptionsprocessen innebär ett värmebehov under sommaren.

Konstruktionsförslag på takförsedd blisk för militära jetmotorfläktar

Examensarbetet undersöker huruvida en blisk kan förses med ett heltäckande tak över bladtopparna. En blisk är en skiva och blad som är tillverkat i ett stycke. Som referens under arbetet används en befintlig blisk från provkompressorn Hulda. Målsättningen med att förse blisken med ett tak är att taket ska stabilisera konstruktionen genom att förstyva bladen och höja frekvenserna för de lägsta egenfrekvenserna samt eliminera läckflödet över bladen. Under arbetet undersöks material, tillverkningsmetoder, tillverkningskostnader samt de risker som finns vid användning av den takförsedda blisken.

Hydraulisk spånbrytning vid svarvning i härdbara aluminiumlegeringar

LEKÖ är en förvaringslösning för leksaker och redskap för utomhusbruk inom barnomsorgoch skola. Förvaringen av leksakerna och redskapen sker i en förvaringsbänk på ergonomiskhöjd för barnen. Konceptet för lösningen baseras på att nära och lättillgänglig förvaringförenklar användning. LEKÖ är ett redskap för fri lek. Den fria leken är en förutsättning förmognad hos barn och bidrar till gynnsam miljö för lärande.

Identifiering av kast- och variationspåverkande faktorer vid axelsvarvning: en studie utförd med hjälp av statistisk försöksplanering vid ITT Flygt AB

ITT Flygt ingår i den amerikanska koncernen ITT Industries Inc. som är ett globalt tillverkningsföretag med 45000 anställda i hela världen. ITT Flygt är världens ledande producent av dränkbara pumpar och omrörare. Produktionen i Sverige är i huvudsak baserad vid en anläggning i Lindås utanför Emmaboda och en i Kristianstad. I Lindås finns hela produktionsflödet från gjuteri till färdig produkt.

Alternativa konstruktionsmaterial och tillverkningsmetoder för krandetaljer

Cargotec Sweden AB i Hudiksvall konstruerar och producerar lyftkranar för skogsindustrin samt styckegodshantering och specialbyggda kranar för olika ändamål. Konstruktionsavdelningen jobbar kontinuerligt med att vidareutveckla befintliga kranmodeller. Produktionsanläggningen är den största för lastbilskranar inom koncernen. Kranarna tillverkas till största del i stål av olika hållfasthet. Syftet med detta arbete har varit att undersöka vilka av de icke lyftande delarna hos Cargotecs styckegodskranar HIAB av modellerna 211 till 288 som kan tjäna mest på att konstrueras i ett alternativt material. Då andra material används måste alternativa tillverkningsmetoder och omkonstruering vara en del av arbetet, detta för att vara säker på att produkten går att förverkliga.  För att ta reda på vilka detaljer som var lämpliga att vidareutveckla utfördes en förundersökning där olika detaljer som kunde vara lämpliga att konstruera i annat material utvärderades. Utifrån förundersökningen framkom två detaljer, ramen till elektronik- och hydraulikstyrning samt bussningar till utskjutskolvarna.

Rationell småskalig tillverkning av trämöbler : -vad har det lilla snickeriet att vinna på samarbete med möbelkomponentindustrin?

Vi har i detta examensarbete tagit avstamp i våra egna hantverksmässiga snickerierfarenheter för attutöka vår kunskap om träbearbetning i större skala. Med oss har vi haft tankar på egna framtida verksamheter och hur vi där skulle kunna kombinera småskalighet med storskalighet. Genom att lära känna delar av den svenska träindustrins tillverkning av möbelkomponenter har vi velat utvidga våra kontaktnät såväl som öka vår kunskap om deras utrustning och arbetssätt.Vi har valt att utgå från en produkt, vilken vi formgav för uppgiften, för att på så vis begränsa vårt område. Vår idé har varit att jämföra tillverkningen av delar till denna produkt mellan ett litet snickerioch småskalig industri. Vi har delat in tillverkningen i olika tekniker och inom var och en av dessa sökt upp specialiserade företag, att samla i en lista samt att besöka under arbetet.Vi anser att vår undersökning visar att det finns goda möjligheter för det lilla snickeriet att nå framgång både genom att lära av och samarbeta med den småskaliga träindustrin.

Utveckling och formgivning av vagn till produktion av verktyg

Denna rapport är resultatet av examensarbetet som har utförts på AB Sandvik Coromant i Gimo. På GV, en av tillverkningsenheterna i Gimo, tillverkas verktyg för fräsning, borrning, Svarvning samt modulära verktygssystem för avancerade bearbetningsmaskiner och tillverkningsceller. Uppgiften har varit att utveckla och formge en ny vagn till produktionen av verktyg på GV. Syftet med projektet var att ersätta befintliga vagnar med en vagnstyp på hela GV. Uppgiften har bestått i att: kartlägga nuläget gällandes vilka produktvarianter och lastbärare GV har.

Möjligheterna för Lean Production på Sandvik Coromant

Examensarbetet har utförts på Sandvik Coromant i Gimo, GH. Produktionsenheten tillverkar hårdmetallskär för borrning, Svarvning och fräsning. Arbetet syftar till att undersöka metoder för att minska material i arbete samt förkorta ledtiderna på enheten. För att uppnå en resurssnålare produktion undersöks möjligheterna för Lean Production och andra arbetssätt som anses ge förbättringar av flödet. Som grund till arbetet ligger intervjuer av personal på enheten i Gimo, litteraturstudier samt ett besök på ett företag inom Sandvik koncernen som lyckats med att minska material i arbete samt förkortat sina ledtider.

Verifiering av simuleringsdata: FE-beräkningar och mätmetoder
för analys av ortogonal skärande bearbetning

Denna avhandling har berört modellering av skärmekaniska analyser genom Finita Element Metoden (FEM) och metoder för att verifiera beräknade resultat. Analytiska modeller för skärade bearbetning i ortogonal Svarvning har studerats för att förklara faktorer kring spånbildningsprocessen och temperaturer i kring skärgeometrin. Syftet var att utvärdera möjligheter till användningsområde av FE-beräkningar samt utvärdera effektiva mätmetoder för att verifiera beräknade värden för kraft, temperatur och spånform. AdvantEdge, en specialanpassad FE-kod för skärande bearbetning användes med fördefinierade materialdata för att utvärdera möjligheten att modellera skärprocessen. Programmet använder sig av en explicit lagrange formulering med kopplade mekaniska och termiska ekvationer.

Verktygshantering: verktygsställarplats MultiTask-cell

MARIA HEDIN, CIVILINGENJÖRSPROGRAMMET, Ergonomisk design och produktion MARIA MARKLUND, TEKNOLOGIE MAGISTEREXAMEN, Industriell design Examensarbetet har utförts inom programmen Industriell design samt Ergonomisk design och produktion vid Luleå tekniska universitet under en period av 20 veckor i oktober 2006 till februari 2007. Uppgiften var att utveckla koncept för ett lyfthjälpmedel till den MultiTask-cell (MTC) som nyligen installerats i Volvo Aeros produktion i Trollhättan. Cellen består av fem MultiTask-maskiner vilket innebär att varje maskin kan utföra alla nödvändiga operationer (borrning, Svarvning, fräsning etc.). I maskinerna bearbetas detaljer till flygmotorer med hjälp av verktyg som till största delen hanteras av industrirobotar. När den bearbetande delen på verktygen ska bytas sker däremot hanteringen manuellt av operatörerna. I MTC:n finns ett område speciellt avsett för byte av den bearbetande delen på verktyg, även kallat ställning av verktyg.

1 Nästa sida ->