Sök:

Sökresultat:

28 Uppsatser om Stativ - Sida 1 av 2

Hållfasthetsanalys av gaffeltruckar

Det här examensarbetet har utförts inom civilingenjörsutbildningen för Maskinteknik vid Linköpings tekniska högskola i samarbete med SB Truck AB. Syftet med examensarbetet var att undersöka ett antal truckmodeller för att bestämma infästningsbultarnas belastning samt hur spänningarna fördelas i de olika Stativen. Infästningsbultarna håller ihop Stativet och chassit.För att kunna genomföra beräkningarna med varierande Stativlängder har ett excel-blad utformats, där det är möjligt att beräkna både krafterna på infästningarna och den totala förskjutningen.Belastningarna på modell TTFYI har beräknats både för hand och i Pro Mechanica. Resultaten för beräkningarna blev 3,9 kN respektive 3,7 kN. Resultat för övriga Stativ finns tabellerade i resultatkapitlet.Spänningarna blir generellt sett låga i samtliga Stativ på den analyserade modellen.

Dimensionering av momentskärmstativ : Analys med finita elementmetoden

På uppdrag av Saab har en grupp studenter på Linköpings tekniska högskola utvecklat ett skärmStativ för nya generationens JAS 39 Gripen E. Vid testflygning är Stativet placerat vid planets stjärtkon och på Stativet ska en skärm fästas. Skärmens funktion är att stabilisera flygplanet genom att ge det ett tippmoment vid okontrollerade spinnfall.Detta kandidatarbete hade till uppgift att designa och dimensionera ett Stativ efter givna lastfall, begränsad volym, deformationskrav och givna infästningspunkter, samtidigt som fokus skulle ligga på viktreducering. För att möjliggöra detta togs en CAD-modell fram i Creo Parametric 2.0, som sedan exporterades till Ansys Workbench 14.0 där det utfördes beräkningar enligt finita elementmetoden. Under projektets gång testades olika material, tvärsnitt och konstruktioner, vilka utvärderades för att få fram en så lätt och hållbar konstruktion som möjligt.  Resultatet blev ett Stativ med fackverksstruktur, som är gjord av fyrkantiga balkar med yttermått 70 mm och innermått 63,8 mm.

Konstruktion av solcellsstativ i obehandlat naturmaterial

I detta examensarbete utvecklas ett solcellsStativ i trämaterial. Ett idékoncept fanns somgrund för hur Stativet skulle kunna utformas. Detta har vidareutvecklats, till färdigt systemanpassat för tillverkning.Resultatet blev ett fackverksStativ i trä bestående av vinklade halva oktaeder i rad.Trädetaljerna binds samman med knutpunkter i formsprutad plast, som med klämkraft hållerfast trädetaljerna. Knutpunkterna är konstruerade för att minimera åverkan på träet samtmotverka röta.Systemet är verifierat både genom beräkning, simulering och jämförelse med liknandekonstruktioner. Materilavalet är gjort med systematik enligt Ashby, Material Selection inMechanical Design.

Design och dimensionering av momentskärmsstativ för provflygning av JAS39 Gripen : Konceptverifiering med hjälp av handberäkningar och FEM

Det här projektet har genomförts på uppdrag av Saab, med syftet att designa och dimensionera ett Stativ för infästning av en momentskärm. Denna momentskärm används vid provflygning av JAS39 Gripen för att vid behov upphäva ett okontrollerat tillstånd som kan inträffa vid tester av spinnfall och högalfaflygningar.Det arbete som presenteras i den här rapporten är en del av ett större projekt där målet har varit att ta fram ett Stativ. I den här rapporten presenteras analyser som har gjorts dels med handbokslösningar och klassisk hållfasthetslära, dels med FE-programmet Ansys för att kontrollera att det slutgiltiga konceptet uppfyller samtliga givna krav.Vid dimensioneringen har ett iterativt arbetssätt använts, det har byggt på att först ta fram ett grundläggande koncept och sedan förbättra detta under projektets gång. Efter varje iteration har analyser gjorts av resultatet för att verifiera Stativets funktion. För att inte påverka flygegenskaperna mer än nödvändigt har det även varit viktigt att minimera Stativets vikt.

Elproduktion med solceller på VafabMiljö

Gryta Avfallsstation har stora markytor som kan utnyttjas. På den ytan befinner sig byggnader och en deponi som är sluttäckt enligt nya krav. Bolaget har också en stor intern el- och värmeförbrukning. Det finns ett behov av att minska andelen av den inköpta elen. Endast elbehovet tas upp i denna uppsats.En av möjligheterna är att introducera förnyelsebara energikällor på deponins yta som idag inte används.

Motordrivet höj- och sänkbart TV-stativ : Motor-driven rise- and sinkable TV-stand

Det här examensarbetet har genomförts i samarbete med företaget ROL Ergo som konstruerar och tillverkar motordrivna höj- och sänkbara skrivbord. Företaget vill utvidga sitt sortiment genom att marknadsföra motordrivna höj- och sänkbara TVStativ mot den offentliga sektorn. Stativet ska konstrueras efter samma tekniska lösningar och principer som företaget redan tillämpar. Uppdraget delades ut som ett examensarbete till Jönköpings Tekniska Högskola, JTH.Författarna har genom en tilldelad kravspecifikation och egna fältstudier på marknaden lagt grunden för utvecklingen av TV-Stativet. Genom olika välkända arbetsmetoder har arbetet kartlagts, planerats i detalj och varit till hjälp vid beslut av större och mindre konceptval.

Utveckling av korrugeringspress för kopparstrippningsmaskiner

Uppdragsgivaren Outotec Kil AB marknadsför, konstruerar och levererar strippmaskiner för koppar och nickel. En del av denna strippmaskin för koppar är en korrugeringspress som pressar tre stycken veck över plåten. Var tredje plåt pressas och sedan staplas ett antal plåtar ihop till en bunt som senare smälts ner. Anledning till att var tredje plåt korrugeras är för att ge ett mellanrum mellan plåtarna som ger en snabbare och effektivare nedsmältning.Nuvarande korrugeringspress pressar tre stycken veck över hela plåtytan med ett djup på 30mm, vilket kräver en stor presskraft. Den stora presskraften kräver en kraftig konstruktion och det har gett vissa problem: Dyr att tillverka på grund av dyra och tunga komponenter.  Stora hydraulcylindrar som kräver ett högt flöde.

Teknisk ergonomi : Belysning

SammanställningDenna studie bestod i att göra en ljusmätning på Kalmar sjöfartshögskolas fartyg, Calmare Nyckel, och jämföra dess resultat med riktvärden från Transportstyrelsen och Arbetsmiljöver-ket. Mätningarna har utförts i utrymmen som används i utbildningssyfte och som fartyg. Den typ av belysning som det har gjorts mätningar på är allmänbelysning och platsbelysning. Det har använts en luxmeter som har placerats på ett Stativ för att utföra mätningarna. Ett rutnät av mätpunkter har räknats ut till varje utrymme.

Design och konstruktion av stativ/golvhögtalar-hybrid

Denna rapport är ett resultat av examensarbetet på 30 hp för utbildningen Teknisk design med inriktning på produktdesign. Arbetet är utfört av två studenter på Luleå tekniska universitet som under denna period har arbetat mot hifi-företaget XTZ AB i Torup, Halland. Uppgiften var att ta fram en ny högtalare som enligt uppdragsgivarens önskemål ska vara en Stativhögtalare men med element även i Stativet. Det vill säga en hybrid mellan en golvhögtalare och en Stativhögtalare. Denna hybrid hade kravet på sig att vara kraftfull men fortfarande se liten och prydlig ut, samtidigt som överdelen av högtalaren skulle kunna användas separat.

Dynamisk analys av punchmaskin

Detta examensarbete har genomförts på uppdrag av Outokumpu Technology AB och bestod i att genomföra dynamiska beräkningar av en punchmaskin i syfte att skapa en bättre kunskapsbas för framtida utveckling Lämpliga aspekter att studera är bl.a: Vilka krafter som uppstår vid slagförloppet samt sambandet slagkraft/slaghastighet. Accelerationer och utbalansering vid slag och förflyttning. Utmattningspåkänningar i bärande konstruktioner. Vidare så är konstruktionsförbättringar av utsatta komponenter en möjlig del av examensjobbet. Som grund för beräkningarna har uppmätningar av en punchmaskin i drift genomförts och även tidigare mätningar har använts.

Westmatic platta paket : Utveckling av ett modulbaserat stativsystem

Detta projekt har utförts på en 10 veckors period och ligger på C-nivå (15högskolepoäng). Projektet gick ut på att ta fram ett kåpningsförslag för FUMO 3. Under denna period har de första 6 veckorna bestått av konceptframtagning och bearbetning av koncept, och de sista 4 av själva prototypframtagningen. Metoderna som använts för idégenerering och konceptframtagning har varit diverse produktutvecklingsverktyg. Då många ändringar och korrigeringar gjordes framför allt gällande basplatta, IP-lådor och externa enheter ganska sent in i projektet kunde gruppen inte fastställa ett konceptförslag förrän närmare slutet av arbetet med detta projekt.

Åtkomststudie för robotiserad svetsning av flygmotordetalj

The aim of this thesis was to investigate if the robotized welding method FSW (Friction Stir Welding) could be applied for joining a rotating structure in an aero engine at Volvo Aero Corporation. FSW is expected to introduce less defects than today?s welding methods and could therefore be suitable for critical aero components. The material is the nickel based alloy Inconel 718, however a material experimentation is outside the scope of this report.The main goal of this study is to verify if the ESAB ROSIO robot based FSW-system has a suitable work space to be able to weld the rotating structure, and if the welding tool has accessibility to the joints. The FSW-process needs a rigid fixture, and a number of fix-ture concepts are presented based on a proposed weld sequence.

Aktivt handstativ för cirkuskonstnär

Denna rapport presenterar en utvecklad konceptlösning för ett Stativ med katapultfunktion somska användas i cirkusdisciplinen handstans. Stativet är utvecklat för att skicka upp en akrobat,som väger 65 kg, en halv meter ovanför de rörliga stagens maxläge.Den kraft som akrobaten klarar av att hålla emot med och det beteende som krävs vid uppskjutetär framtaget och beräknat med hjälp av det matematiska programverktyget MATLAB.Konstruktionen modelleras i Solid Edge ST2 och hållfastheten beräknas i det modellbaseradefinita elementmetodsprogrammet Ansys Workbench. Pneumatik, hydraulik, mekatronik ochmekanik undersöks som möjliga alternativ till drivning för katapultfunktionen och utvärderasutifrån den ställda kravspecifikationen.Konceptet som presenteras har en ram av aluminium för att få god hållfasthet och samtidigt enlåg vikt vilket underlättar vid frakt. I ramverket är fyra stycken mekaniska dragfjädrar infästamellan ramens topp och två stycken linjärt lagrade stålstänger. Fjädrarna spänns ned med enelektrisk vinsch, fästs i en snabbkoppling och släpps sedan för att på så sätt skjuta upp akrobateni luften.

Fiktiva verkligheter : en studie i samtida konstnärliga metoder för bearbetning av vardagsfotografier

Mitt examensarbete är en studie i vardagsfotografiet som behandlar behovet och funktionen av denna fotografiska genre samt hur den behandlats i samtidskonsten. Jag undersöker samtida nordiska konstnärers metoder i bearbetningen av vardagsfotografiet samt min egen metod utifrån den konstnärliga gestaltningen. Metoderna analyseras utifrån deras relation till minnen, dess effekter och synliggörandet av fotografiska konventioner.Metoderna återkopplas i den didaktiska diskussionen där jag behandlar hur man kan arbeta med vardagsfotografiet i bildundervisningen i skolan. Ett ämne som är viktigt för det bildpedagogiska fältet då det behandlar en vardaglig praktik och ett medium som ungdomar dagligen använder.I den gestaltande delen undersöks vardagsfotografier ur mina föräldrars och farföräldrars fotoalbum genom att rekonstruera befintliga bilder i form av iscensättning. Tillvägagångssättet bestod av att återuppbygga scenen i fotografiet på den plats där bilden tagits.

TV-stativ med nytt ställdon

The purpose of this thesis work is to evaluate how the physical behaviour of a pipe bend is affected by the pipe bending procedure. Effects such as initial ovalization, thinning, thickening and plastic hardening from the bending procedure are examined and the mechanical properties of pipe bends containing these effects are investigated.This has been evaluated by creating a detailed Finite Element model of a pipe that is being bent. Then the differences compared to a bent tube in a virgin state, so called Elbow elements and an analytical in-house program have been evaluated. The virgin state refers to a model of a pipe that is bent from the beginning, thus having a homogeneous thickness and not containing any plastic hardening. The Elbow element is a calculationally cheap element, specially developed for accurate calculations of pipe bends in an initially virgin state.The goal with the thesis work is to get a better picture of what happens to a pipe as it is being bent, how this affects the mechanical properties and to evaluate the possibility to develop an easy method for taking these effects into account when using the Elbow element.This report describes the layout of the work and how the detailed FE-model has been constructed.

1 Nästa sida ->