Sök:

Sökresultat:

4 Uppsatser om Responsgrupper - Sida 1 av 1

Responsgrupper i den pedagogiska praktiken : lärares inställning till responsgrupper i skrivundervisningen

Syftet med det här arbetet är att undersöka och analysera lärares uppfattning av Responsgrupper i skrivundervisningen i svenskämnet på gymnasiet. Metoden för undersökningen är kvalitativ och består av intervjuer. Resultatet visar att alla lärare har haft kontakt med arbetssättet i sin utbildning. Uppfattningarna av Responsgrupper skiljer sig emellertid åt mellan lärare. Det framgår att Responsgrupper är ett etablerat arbetssätt för hälften av lärarna i studien.

Det dokumenterade landskapet : En studie av det dokumentära landskapsfotografietsutveckling i delstaten New Mexico, USA.

Dokumentärfotografiet befinner sig i ständig utveckling. I takt med att människan blir mer rörlig ökar även dess kontakt med andra kulturer. Den här rapporten undersöker hur människor med olika kulturell bakgrund uppfattar kulturella konnotationer i dokumentärfotografier. Området studien avser att studera är delstaten New Mexico i USA. Rapporten inleder med att definiera den dokumentärfotografiska utveckling av landskapet som skett i delstaten.

Responsarbete : ur elevernas synvinkel

Att elever lär med hjälp av dem som kommit längre i utvecklingen än dem själva finns det omfattande forskning om  och även att responsarbete mllan elever borde ge ett positivt resultat i elevers skrivande. I den litteratur vi läst på Lärarprogrammet märker man att lärare, lärarutbildare oc forskare ställer sig positiva till responsarbete som en del i elevernas skrivprocess och utveckling.Jag vill med denna undersökning ta reda på vad eleverna själva anser om att använda sig av responsarbete som en del av skrivprocessen genom att använda mig av elevenkäter där eleverna får motivera sina svar.  Genom att intevjua två lärare har jag också försökt ta reda på om deras tankar överensstämmer med elevernas. Att använda metodtriangulering i denna undersökning ger mig djupare svar än att endast ha enkäter.Undersökningen visar at de allra flesta elever i år 1 och i år 3, både i studieförberedande och i yrkesförberedande gymnasieprogram, har en positiv inställning till responsarbete. I svaren till både elevenkäten och lärarintervjuerna framkommer även att elever och lärare har liknande motiveringar till sina positiva attityder. I elevsvaren finns en skillnad mellan pojkar och flickor.

"Kändisarna får ju både kärlek och de har ingen brist på pengar" : En undersökning av språkfel i gymnasielevers uppsatser samt gymnasielärares syn på skrivundervisning

Syftet med undersökningen är att undersöka de vanligaste språkfelen, på ord- och meningsnivå, i gymnasieelevers uppsatser samt att belysa några svensklärares tankar kring skrivundervisning.Skrivundervisningen i skolan har gått från att vara formalistisk till att bli mer och mer funktionalistisk. Genrepedagogik och en processinriktad skrivundervisning är enligt många forskare viktigt för att utveckla elevers skrivande och förbereda dem på kommande arbetsliv och högre studier. Samtidigt förs en diskussion kring det ökade internetanvändandets inverkan på ungdomars skriftspråk.Som underlag till undersökningen ligger 23 uppsatser skrivna av gymnasieelever under det Nationella provet i Svenska B ht 2007. Uppsatserna har rättats och undersökts med syfte att plocka ut de vanligast förekommande språkliga felen. Utöver detta har tre svensklärare intervjuats gällande deras åsikter kring, och sätt att arbeta med, skrivundervisning.Resultatet visar att de vanligaste felen i elevernas uppsatser är satsradningar, ofullständiga satser samt särskrivning av ord.Lärarna arbetar till viss del med en processinriktad skrivundervisning med Responsgrupper.