Sök:

Sökresultat:

3 Uppsatser om Prognosprocess - Sida 1 av 1

Prognosprocessen : En fallstudie hos Asko Cylinda AB

Balansering av tillgång och efterfrågan har alltid varit ett aktuellt ämne och för att klara av denna balansering krävs information om kommande efterfrågan. Denna information måste ligga så långt fram i tiden som det tar för att med säkerhet få hem exempelvis material. För att lyckas med detta använder sig företag i olika utsträckning av uppskattad framtida efterfrågan, så kallade prognoser. Prognoser kan definieras som systematiska metoder för att förutsäga framtida händelser.Problemet är att oavsett hur prognoser görs stämmer det prognostiserade värdet nästan aldrig överens med det verkliga utfallet. Många företag vet att deras prognoser inte är exakta utan att veta vad de ska göra åt saken.

Utfallsprognoser i kommunal verksamhet - En fallstudie av prognosprocessen i Malmö stads stadsdelsförvaltningar

Syftet med denna uppsats är att beskriva Prognosprocessen vid utarbetandet av utfallsprognoser och att analysera bakomliggande orsaker till de variationer som uppstår mellan prognoser och utfall. Undersökningen har utförts som en fallstudie där forskningsprocessen till stor del har bestått av intervjuer. Vi har utgått från en kombination av en explorativ- och en deskriptiv ansats och undersökningen har haft en deduktiv karaktär. Vi har utgått från teori kring ekonomistyrning, offentlig verksamhet och prognoser. Här har vi velat bevisa vår hypotes att utformningen av ekonomistyrningen i en organisation på olika sätt påverkar framställandet av utfallsprognoser.

Utveckling av en produktionsprognosprocess för Tobii Technology

I produktionen på Tobii Technologys strävan att nå sina interna mål med leveranssäkerhet och minimalt med bundet kapital i lager, har det visat sig nödvändigt att undersöka företagets produktionsprognoser. Syftet med ex-jobbet är därför att utreda hur väl produktionsprognoserna stämmer överens med den faktiska efterfrågan samt att fastställa hur Tobii bör arbeta i produktionsPrognosprocessen för att säkerställa att komponentlagret baseras på bästa möjliga underlag. Som första steg genomfördes en nulägesanalys för att skapa en uppfattning av den nuvarande situationen och dess svårigheter. En kombination av en kvantitativ och kvalitativ metod bedömdes vara av störst intresse för att säkerställa att alla synpunkter beaktades i undersökningen, vilken baserades på personliga intervjuer med samtliga berörda chefer involverade i prognosarbetet. En litteraturstudie genomfördes inom de områden som hade relevanta bidrag till problemformuleringen; främst prognostisering och processhantering, och en iterering av metodstudier och förslag till lösning genomfördes.