Sök:

Sökresultat:

4 Uppsatser om Omskrivningsregler - Sida 1 av 1

Permutationer av omskrivningsregler : Egenskaper hos omskrivningsregler till lättläst svenska

Studien ar en analysering av Omskrivningsregler framtagna av Decker (2003), dessa Omskrivningsregler har implementerats i ett verktyg som heter CogFLUX. Syftet med dessa Omskrivningsregler ar att forenkla det svenska spraket och gora det mer lattlast. CogFLUX tar en given text som input och Omskrivningsregler valjs ut och appliceras pa texterna med hjalp av verktyget. Detta verktyg returnerar sedan en omskriven text och de tre olika lasbarhetsmatten LIX, OVIX och NR for texten. Syftet med studien har varit att se huruvida olika permutationer av en given uppsattning Omskrivningsregler ger olika resultat matt med lasbarhetsmatten samt om det finns kombinationer av Omskrivningsregler som fungerar battre an andra.

Mer lättläst : Påbyggnad av ett automatiskt omskrivningsverktyg till lätt svenska

Det svenska språket ska finnas tillgängligt för alla som bor och verkar i Sverige. Därförär det viktigt att det finns lättlästa alternativ för dem som har svårighet att läsa svensktext. Detta arbete bygger vidare på att visa att det är möjligt att skapa ett automatisktomskrivningsprogram som gör texter mer lättlästa. Till grund för arbetet liggerCogFLUX som är ett verktyg för automatisk omskrivning till lätt svenska. CogFLUXinnehåller funktioner för att syntaktiskt skriva om texter till mer lättläst svenska.Omskrivningarna görs med hjälp av Omskrivningsregler framtagna i ett tidigare projekt.I detta arbete implementeras ytterligare Omskrivningsregler och även en ny modul förhantering av synonymer.

Utvärdering av automatiskaomskrivningar : Från både en objektiv och en subjektiv synvinkel

Idag finns dataprogram för bearbetning av texter på svenska i syfte att skapa lättlästa texter. CogFLUX är en modul ingående i EasyReader som används som verktyg för att skriva om texter till lättläst svenska. I detta arbete testas CogFLUX förmåga att underlätta läsbarheten och vara informationsbevarande. Sedan tidigare finns mått utarbetade för att mäta om texter är lättlästa. Mått som LIX och OVIX används för att mäta i vad mån en text är lättläst, där man mäter antalet ord per mening, långa ord samt unika ord.denna studie har en grupp personer fått genomgå ett test där de svarar på frågor med utgångspunkt från utvalda texter.

CogFLUX : Grunden till ett automatiskt textförenklingssystem för svenska

En stor del av den svenska befolkningen har svårigheter att läsa en hel del texter på svenska, t ex myndighetstexter, nyheter men även skönlitteratur. Detta innebär att många inte har samma tillgång till information via det skrivna mediet som övrig allmänhet erbjuds. Komplicerade texter har visat sig besitta en avancerad syntax som försämrar läsbarheten. Manuell bearbetning av texter vid syntaxförenkling är en tidskrävande process och ett automatiserat tillvägagångssätt är önskvärt. I syfte att undersöka huruvida ett verktyg som automatiserar förenklingsprocessen är möjlig med dagens teknik togs verktyget CogFLUX fram.