Sök:

Sökresultat:

3 Uppsatser om Normkontroll - Sida 1 av 1

Maktdelning och Normkontroll : -Lagprövningsrätt och uppenbarhetsrekvisitet i utveckling-

Uppsatsen behandlar dels maktdelning och Normkontroll, dels uppenbarhetskravets betydelse gentemot svensk rätt samt praxis i det för uppsatsen relevanta ämnet.Vi har även för avsikt att introducera läsaren i de regelverk som gäller i svensk- och EG-rätt, detta för att läsaren skall få en förförståelse i ämnet.Vi har även redovisat för vilken slags lagprövning som finns runtomkring oss i norden samt uppmärksammat de förslag som regeringens expertgrupp tagit fram gällande lagråd och förstärkt förhandskontroll mm. Vi har i detta arbete försökr analysera svensk lagprövningsrätt och gjort en bedömning om hur vi ser på framtida lagprövning i svens rätt. Vi har kommit fram till att uppenbarhetsrekvisitet kommer att ha en avgörande roll för hur maktdelningen i sverige kommer att se ut. Vi har funnit att uppenbarhetsrekvisitet bromsar rättssäkerheten för den enskilde och att en utökad lagprövning inte skulle innebära någon urholkning av folksuveräninteten. Vi anser att grundlagen är det yttersta uttrycket för folkviljan och då finns det inte något hinder mot att ändra i grundlagen gällande lagprövningsrätten..

Unionsrättsliga uttryck i Lagrådets yttranden : En analys av hur EU-rätten kommer till uttryck i Lagrådets normprövning - 2012 och 2013

Den svenska normprövningen utgörs av bland annat Lagrådets förhandsgranskning. EU-rättens särskilda ställning har föranlett ett intresse för att undersöka Lagrådets verksamhet ur ett unionsrättsligt perspektiv. I uppsatsen har tre huvudkategorier av lagförslag identifierats: lag för införlivande av EU-direktiv, lag för annan EU-anpassning, samt nationellt initierade lagförslag. Analysen har syftat till att förstå hur EU-rätten kommer till uttryck i Lagrådets yttranden över lagförslag ur de tre olika lagstiftningskategorierna. För frågan har de unionsrättsliga utgångspunkterna presenterats och åtföljts av en diskussion om Lagrådets verksamhet och roll.

Miljö- och kostnadseffekter av att använda höghållfast stål i taket på Swedbank Arena 

Examensarbetet är en studie av den fasta delen av takkonstruktionen i Swedbank Arena. Syftet med examensarbetet är att undersöka hur valet av att använda höghållfast stål påverkat kostnader och miljö under hela konstruktionens livstid. I undersökningen har takkonstruktionen dimensionerats med tre olika alternativ där andelen höghållfast stål i konstruktionen har varierats. Nedan beskrivs översiktligt de stålsorter som alternativen är uppbyggda av. -          Alternativ A innehåller endast konventionellt stål som har sträckgräns 355 MPa.-          Alternativ B är det alternativ som byggts i verkligheten. Den verkliga konstruktionen innehåller stålsorter med sträckgränser mellan 355 MPa - 900 MPa.-          Alternativ C innehåller en större andel höghållfast stål än den verkliga konstruktionen.