Sök:

Sökresultat:

3 Uppsatser om Naturfiber - Sida 1 av 1

Naturfibrer, flätningar och formspråk : Att ta fram en fåtölj i flätad naturfiber med fokus på materialval och flätningsteknik

Det här examensarbetet handlar om olika flätningar av olika naturfibrer, och att komma fram till en bra och hållbar kombination som går att använda till en sittmöbel. Jag har valt att studera vegetabiliska naturfibrer som man tillverkar snöre, rep eller dylikt av, alltså abacka/manila hampa, bambu, bananfiber, hampa, kokosfiber, pappersfiber, rotting, sisal och sjögräs. Till detta har jag valt att jämföra olika typer av glesa flätningar, dels på grund av att många sittmöbler idag är tätt flätade, och att jag vill hitta ett annat uttryck än det. Dels för att glesa flätningar innebär en mindre materialåtgång och ger möbeln en lätt och luftig karaktär.Instuderingsetappen avslutas med en analys som jag sedan tar med mig till ett praktiskt projekt, ett gestaltningsarbete, där jag i samarbete med IKEA tar fram ett förslag till en fåtölj i flätad Naturfiber. Till detta projekt har jag valt att gå vidare med hampa, sjögräs och pappersfiber, och tre varianter av glesa flätningar som ger tre olika formuttryck: ett mjukt och böljande, ett modernt och ett traditionellt linjärt.Till sist har jag kommit fram till att många fibrer kan passa för tillverkningen av en sittmöbel, och så även många olika flätningar.

Förstärkning av trä med linfiber

Dagens byggbransch präglas till stor del av den utveckling som syftar till att minska användandet av miljöfarliga material till förmån för miljövänligare alternativ. Trä är ett starkt konstruktionsmaterial med låg egenvikt. Genom att använda limträ har möjligheter till större spännvidder och kraftfullare konstruktioner uppnåtts. För att ytterligare öka möjligheterna för trä som konstruktionsmaterial har förstärkning blivit ett viktigt forskningsområde. Tester med bland annat glasfiber som förstärkningsmaterial har visat goda resultat.

Förpackning med förbättrad miljö- och säljaspekt : Ett projekt i samarbete med Primus Sverige AB

This work of examination describes an environmentally oriented product development aimed to develop new packaging with improved environmental and sale aspects of the products from Primus Sweden AB. The report covers the design process from the first collection of facts to the final results with a description of all methods involved in the work. The focus has been on a clear environmental awareness and the report contains a deepening of the concept life cycle assessment (LCA) for product development. In the process, the consumers? opinions of the brand Primus and environmental profiling formed the basis for the packaging to communicate the right values such as quality, technology, environmental awareness and adventurer?s first choice.The deepening of the life cycle analysis shows that composting and other alternative treatment of the biological cycle is not possible to implement in a satisfactory way in the design process.The work results in two final concepts.