Sök:

Sökresultat:

6 Uppsatser om Materialbehovsplanering - Sida 1 av 1

Kapacitetsbehovssimulering av ytmonteringslinor

Ytmonteringsavsnittet är en av de första länkarna i Flextronics Västerås Operations produktionskedja för kretskort. Det är relativt oflexibelt vad gäller kapacitetsanpassning inom en tidshorisont kortare än tre månader. Ledningen för ytmonteringsavsnittet har på grund av variationer i kundernas efterfrågan och störningar i materialtillförseln svårt att anpassa ytmonteringsavsnittets produktionskapacitet. Syftet med examensarbetet är att skapa en hållbar simuleringsmodell för kapacitetsplanering av verkstadens ytmonteringsavsnitt. Genom att kunna simulera det framtida kapacitetsbehovet ska ledningen förbättra planeringen av ytmonteringsavsnittets resurser.

Vilka funktionskrav ställs på MPS-system för plastindustrin?

Vilka funktionskrav ställs på MPS-system för plastindustrin? Vad är det för faktorer som medför att existerande standardiserade MPS-system inte kan användas inom processindustrin? Det är dessa frågeställningar ligger till grund för denna rapport.Rapporten inleds med en genomgång av hur kravspecifikationer bör utformas, vad material- och produktionsstyrning innebär samt en introduktion till process- och plastindustrin. I de fallstudier som presenteras diskuteras processen från order till leverans med avseende på material- och produktionsstyrning.De funktionskrav, som identifieras som viktigast för ett MPS-system för plast-industrin, kan innefattas i följande punkter:· Prognoshantering som kan omvandla försäljningsprognos till leveransplan.· Verktygshantering som klarar en koppling mellan produkt och verktyg.· Materialbehovsberäkning som kan hantera ingöt kontra produkt.· Spårning vid felsökning..

Parametrar för materialanskaffning

Denna rapport är ett resultat av att System Andersson vill utreda uppbyggnaden av deras materialplaneringssystem. System Andersson har valt att dela upp systemet i ämnesområden till flera olika projektgrupper, där författarna till denna rapport ska ge förslag på parametrar för att genomföra materialanskaffning. Målet med de framtagna parametrarna är att materialplaneringssystemet ska generera inköpsförslag, där det tydligt ska framgå vad som ska köpas och vad som ska tillverkas.  Författarna ska ta fram två olika lösningsförslag, Light och Advanced. Syftet med denna uppdelning är att systemet ska anpassas till olika kundsegment. För att ta fram parametrarna har en litteraturstudie och en kundundersökning genomförts. Litteraturen som har använts är tidigare kurslitteratur samt annan litteratur inom ämnesområdet för att validera kurslitteraturen.

Produktionsstyrning i fordonsindustrin : ? En fallstudie om MRP och kanban på Scania chassimontering

Produktionsstyrning har sedan länge varit ett område med ökande komplexitet och stegrande krav på samordningen och planeringen av produktionen. Två frågor inom produktionsstyrning som kräver svar är ?Hur mycket ska tillverkas?? och ?När ska det tillverkas??. Att dessa frågor får svar är speciellt viktigt för tillverkande företag inom fordonsindustrin som är dels mycket kapital- och arbetskraftintensiva och dels ofta har omfattande modulsystem i produktionen, vilket innebär att en välfungerande produktionsstyrningsmetodik är essentiell. Två kända produktionsstyrningsmetoder är Materialbehovsplanering (MRP) och kanban.

Effektiv materialstyrning i en försörjningskedja

Syftet med detta examensarbete är att analysera och utvärdera olika material styrningsmetoder inom tillverkningsindustrin för att få konkurrensfördelar. Scania som var uppdragsgivare ville att vi konkret skulle titta på vad som kan främja deras produktion. Scanias motorproduktion står inför en stor omläggning av materialstyrningsmetoder i och med att man ska bygga om och förbereder en ny produktionsanläggning i befintliga lokaler. Denna undersökning görs innan omställning av verkstaden, delvis för att kunna vara en jämförelsestudie efter att förändringen är slutfördArbetet har fortskridit i följande steg; först har vi sökt finna en problemformulering och en vetenskaplig grund att arbeta utifrån. Därefter har vi gjort en omfattande litteraturstudie som följts av en noggrann kartläggning av nuläget på Scania motorverkstad.

Hur ledtidsstörningar påverkar tillgängligheten på material hos ITAB Shop Concept : En studie för att säkerställa att rätt material finns tillgängligt i rätt tid

ITAB Shop Concept är ett multinationellt företag som utvecklar, tillverkar, säljer samt installerar inredningskoncept och produkter till butikskedjor. En del av denna produktion innefattar tillverkning av kassadiskar, vilka består av komplexa produktstrukturer med hundratals ingående komponenter. På grund av att ITAB upplevde att komponenter saknades vid start av kassadiskmontaget, gavs uppdraget att undersöka orsakerna till detta.Studiens syfte var att kartlägga och analysera orsaker till störningar i ledtider som påverkar tillgängligheten på komponenter till monteringsavdelningen på ITAB Shop Concept Jönköping samt ge rekommendationer.Produktionen av kassadiskar var helt kundorderstyrd och produktionsplanering skedde med hjälp av affärssystemet Jeeves Universal. Metoden som användes var Materialbehovsplanering, vilket innebär att planeringen av tillverkning och inköp baseras på kassadiskarnas produktstrukturer, lagersaldon och ledtider. ITAB producerade mellan 50-60 kassadiskar vid högsäsong och mellan 30-40 stycken vid lågsäsong.Vid insamlingen av dataunderlaget undersöktes tillverkningsorder som inte var startklara vid planerat startdatum.