Sök:

Sökresultat:

203 Uppsatser om Mammor - Sida 1 av 14

Trygghetskänslan hos mammor som går på tidig hemgång efter förlossningen

Vårdtiden för Mammor efter förlossningen har minskat markant de sista decennierna. Det är därför av vikt att undersöka hur nyblivna Mammor upplever den första tiden efter de har fött barn. Syftet med studien var att undersöka känslan av trygghet som Mammor, med tidig hemgång, kände under den första veckan efter förlossningen. Metod: Enkäten Parents Postnatal Sense of Security (PPSS) med 18 frågor plus tre tilläggsfrågor användes. Enkäten skickades till 100 nyförlösta svensktalande Mammor med normala förlossningar och tidigt hemgång.

Tillämpningar av kursplanen i Programmering A. Skillnader och konsekvenser i en skola för alla

Vårdtiden för Mammor efter förlossningen har minskat markant de sista decennierna. Det är därför av vikt att undersöka hur nyblivna Mammor upplever den första tiden efter de har fött barn. Syftet med studien var att undersöka känslan av trygghet som Mammor, med tidig hemgång, kände under den första veckan efter förlossningen. Metod: Enkäten Parents Postnatal Sense of Security (PPSS) med 18 frågor plus tre tilläggsfrågor användes. Enkäten skickades till 100 nyförlösta svensktalande Mammor med normala förlossningar och tidigt hemgång.

Föräldrastress och vuxenanknytning hos mammor och pappor till prematurfödda och fullgångna barn

Mammor och pappor upplever specifik föräldrastress, och att få barn kan påverka anknytningen mellan föräldrarna. Inom projektet ?För tidigt födda barn och deras föräldrar ? en tvärvetenskaplig longitudinell studie? genomfördes en undersökning av Föräldrastress enligt Swedish Parenthood Stress Questionnaire (SPSQ) samt dimensionerna Undvikande och Ångest i vuxenanknytning enligt Erfarenheter av nära relationer (ENR), med syftet att undersöka relationen mellan föräldrastress och vuxenanknytning. 39 Mammor och 33 pappor till fullgångna och prematurfödda barn deltog. Föräldrar till fullgångna barn skattade högre än prematurföräldrar på Föräldrastress, Undvikande 4 och 22 mån, samt Ångest 4 mån efter förlossning.

Jag måste fråga mamma : En studie om anhörigstöd och social interaktion

Uppsatsen syftar till att visa hur Försvarsmakten (FM) bör möta och arbeta eller socialt interagera med Mammor, för att dessa ska känna sig mer positiva till sina barns deltagande i internationella insatser.Tidigare forskning och information utgiven av FM riktar sig inte specifikt till Mammor som i många fall kan vara en väldigt viktig anhöriggrupp för våra soldater och sjömän.Undersökningen fokuserar dels på vilka behov av stöd målgruppen har, men också på hur man ur ett socialpsykologiskt perspektiv ska få Mammor att se insatsen som meningsfull.Uppsatsen innehåller information om hur tre Mammor har känt sig och upplevt kontakten med FM då deras söner gjort utlandstjänst, hur en mamma känner sig inför att hennes son för första gången ska göra utlandstjänst, hur en chef ur utlandsstyrkan brukar bemöta anhöriga till sina soldater och hur FM´s anhörigstöd allmänt ser ut..

Distriktssköterskornas handläggning av mammor vid tecken på postnatal depression

Syftet med föreliggande enkätstudie var att undersöka om distriktssköterskorna upplever att de har tillräckligt med kunskap och stöd för att genomföra stödsamtal med deprimerade Mammor, samt att se hur handläggningen ser ut då Mammor visar tecken på postnatal depression. Urvalet bestod i distriktssköterskor som genomgått utbildning i Postnatal depression och svarsfrekvensen i enkätstudien var 66 %. Samtliga respondenter upplever att utbildningen i Postnatal depression är användbar i deras arbete. Mest nytta har de av att veta hur en bra screening ska gå till. Majoriteten av respondenterna har tillgång till handledning med psykolog 1 gång/mån eller 2-3 gånger/halvår.

"Jag är den bästa mamman min dotter kan ha" - En studie om unga mammors tankar och upplevelser

Att bli mamma innebär ofta stora förändringar i livet, framför allt om man blir mamma i ung ålder. Unga Mammor ses som avvikande i dagens samhälle och många kan känna ett utanförskap bland jämnåriga och andra Mammor. Att blogga har idag blivit ett sätt för människor att förmedla känslor och åsikter på ett relativt anonymt vis. Människor väljer själv vad de vill lägga upp på Internet och det är fritt fram för läsarna att tolka detta. Vi har valt att studera unga Mammor mellan 13 och 18 år genom att följa deras bloggar på Internet.

Förstagångsföräldrars upplevelser av barnavårdscentralen : En enkätstudie

Syftet med studien var att beskriva hur förstagångsföräldrar upplever kontakten med BVC och vad som skulle kunna förbättras i verksamheten. Vidare var syftet att beskriva vilka skillnader som Mammor och pappor upplevde. Studien genomfördes som en enkätundersökning med både slutna och öppna frågor. Studien genomfördes i tre städer i mellansverige. Totalt deltog 44 föräldrar, 26 Mammor och 18 pappor.

Psykosocial hälsa bland mammor med synnedsättning. : En kvalitativ intervjustudie

Syfte: Syftet med denna studie var att beskriva hur Mammor med synnedsättning och barn i åldern 0-16 år upplever sin psykosociala hälsa samt hur de hanterar sin situation. Metod: En deskriptiv studie med en kvalitativ ansats. Data analyserades med kvalitativ innehållsanalys enligt Graneheim och Lundman. Totalt analyserades intervjuer med åtta informanter. Resultat: Analysen resulterade i fem kategorier och 20 subkategorier: Att vara förälder med synnedsättning, att som synskadad möta sin omgivning, att få stöd, att hantera vardagen, att fysiskt och psykiskt påverkas av sin situation.  Resultaten visade att Mammor med synnedsättning med barn i åldern 0-16 år utsattes för ökad psykosocialt stress.

Mammors upplevelse av amningsstöd på BVC

Bakgrund och problemformulering: Många kvinnor har bestämt sig för att amma innan förlossningen. Tidig hemgång från BB-avdelning gör att BVC-sköterskan har ett stort ansvar att stödja nyblivna Mammors amning. Studier visar att BVC ibland ger bristfällig och felaktig information om amning och Mammor upplever amningsstödet från BB bättre än stödet från BVC. Med bakgrund av detta utformades studiens syfte för att beskriva Mammors upplevelse av amningsstöd på BVC.Syfte: Att beskriva Mammors upplevelse av amningsstöd.Metod: Öppna intervjuer genomfördes med åtta Mammor. Alla hade påbörjat amning men ammade under olika lång tid.

Med en missbrukande mamma : Behandlingspersonals erfarenheter av barn och mammor i behandling

Syftet med undersökningen var att belysa hur barn till missbrukande Mammor påverkas, samt att klarlägga hur denna påverkan, enligt intervjupersonernas erfarenheter, skulle kunna komma att inverka på barnen och dessas utveckling. Vi har även undersökt hur barnen påverkas av att finnas med i mammans missbruksbehandling, och hur behandlingen ser ut för att barnens behov skall tillgodoses under denna period. Frågeställningarna var: Vilken påverkan kan Mammors missbruk medföra på deras barn? Hur påverkas barn av att vistas tillsammans med sina Mammor i deras missbruksbehandling? samt Hur ser behandlingen ut för att barns behov skall kunna tillgodoses under mammans behandlingsperiod? Intervjuerna genomfördes med tre behandlare vid ett mamma-barn behandlingshem. Metoden som användes var kvalitativ intervju med ett halvstrukturerat upplägg och vi använde oss av intervjuguide som redskap.

Bekräfta samt stödja mamman : BVC-sköterskors reflektioner gällande amningsproblem hos nyblivna mammor samt BVC-sköterskans omvårdnadsåtgärder En intervjustudie

Syftet med denna studie var att beskriva BVC-sköterskans reflektioner gällande amnings problem hos nyblivna Mammor samt att beskriva BVC-sköterskans omvårdnadsåtgärder.Studien var kvalitativ med en beskrivande design. Studien baserades på intervjuer med åtta kvinnliga BVC-sköterskor. Med hjälp av en kvalitativ innehållsanalys bearbetades materialet. Resultatet presenterades utifrån ett tema Bekräfta samt stödja mamman som bildades av kategorierna Tankar kring hjälpen Mammor med amningsproblem får, Tankar kring arbete med Mammor som har amningsproblem, Skapa en positiv känsla hos mamman och Praktiska råd vid amningsproblem. Slutsatsen var att BVC-sköterskorna strävade alltid efter att bekräfta samt stödja mamman.

Mammors upplevelser av att etablera amning när barnet vårdas på en neonatalavdelning : Åsidosätta sig själv för att ge liv

Många Mammor vars barn vårdats på en neonatalavdelning har känt sig oförberedda på situationen med stor oro för barnets liv och hälsa. Bröstmjölk och amning har visat sig ha flera fördelar för både den fysiska- och kognitiva utvecklingen samt anknytningen med en särskild betydelse om barnet fötts prematurt eller om det funnits behov av vård under nyföddhetsperioden. Amningens etablering av ett barn som behöver vård på neonatalavdelning kan vara komplicerat och kräva tålamod. Syfte var att belysa Mammors upplevelser av att etablera amning på neonatalavdelning. En systematisk litteraturstudie valdes som metod.

Stress inför och under föräldraskapet : - en enkätundersökning

Syftet med studien var att undersöka blivande Mammors och pappors upplevelser av stress inför och under föräldraskapet och jämföra eventuella skillnader. Metod. Blivande föräldrar i Västernorrland rekryterades till studien i samband med rutinultraljudet. Föräldrarna besvarade en enkät vid tre tillfällen, i mitten på graviditeten, två månader samt ett år efter förlossningen. Svaren har analyserats med SPSS.

I arbetslöshetens skugga : En kvalitativ studie om arbetslösa ensamstående mödrars upplevelse av sin och sina barns livssituation

I arbetslöshetens skuggaSyftet med denna uppsats är att undersöka hur arbetslösa ensamstående mödrar som uppbär försörjningsstöd upplever denna livssituation, hur den påverkar deras identitet och självbild samt hur de upplever att deras livssituation påverkar deras barn. Vi utförde en kvalitativ studie genom att intervjua fem Mammor som befinner sig i denna situation. Utifrån intervjuerna nådde vi resultat som pekar på att dessa Mammor upplever att de befinner sig i utsatta livssituationer och upplever sin ekonomiska situation mycket ansträngd. Resultatet visar även på att dessa Mammor upplever sig och sina barn påverkas både socialt och materiellt och att de kan få försämrade självbilder utifrån detta ? även om detta inte alltid stämmer.

Är det något som inte stämmer? : BVC-sjuksköterskors erfarenheter av att identifiera mammor med tecken på depression

Bakgrund: I Sverige drabbas 10-15 % av nyblivna Mammor av depression efter förlossningen. Det är viktigt att identifiera Mammorna. En postpartumdepression kan störa samspelet och anknytningen mellan mamma och barn. I Barnavårdscentralens (BVC) basprogram finns ett riktat besök med fokus på Mammornas psykiska hälsa när barnen är 6- 8 veckor där Mammorna erbjuds fylla i ett screening-formulär.  Syfte: Syftet med studien var att beskriva BVC-sjuksköterskors erfarenheter av att identifiera Mammor med tecken på depression.  Metod: En kvalitativ induktiv design valdes. Elva BVC-sjuksköterskor intervjuades utifrån en semistrukturerad intervjuguide.

1 Nästa sida ->