Sök:

Sökresultat:

44 Uppsatser om Luftfuktighet - Sida 1 av 3

Uppvärmning av Glömminge kyrka

Detta är ett examensarbete som handlar om bytet av värmesystem i Glömminge Kyrka på Öland. Glömminge kyrka har bytt ut sitt gamla värmesystem som gick på direktverkande el mot ett mer kostnadseffektivt och miljöanpassat värmesystem. Det nya systemet har brännare med panna för att kunna värma kyrkan med olika sorters miljöbränslen exempelvis rapsfettsyra. I arbetet beskrivs värmesystemet, bränsletyper samt det styrsystem som används för att styra värmesystemet. Examensarbetet handlar även om vilka nivåer av relativ Luftfuktighet man bör ha i byggnader med känsliga inventarier och vilka åtgärder man kan vidta för att hålla önskad Luftfuktighet..

Behovet av klimatreglering vid produktion av hallon i plasttunnel

Vid produktion av hallon i plasttunnel blir det lätt höga temperaturer varma, soliga dagar. Kombinationen höga temperatur och låg Luftfuktighet kan orsaka värme- och vattenstress samt öka angreppen av skadegörare. Syftet med arbetet är att göra en översikt av vilka möjligheter det finns att förbättra och anpassa klimatet i plasttunnlar under plantans vegetationsperiod samt utröna hur hallon (Rubus idaeus) påverkas av olika klimatfaktorer. Följande frågeställningar har varit vägledande: Vilken påverkan har lufttemperatur, Luftfuktighet och ljusinstrålning på hallonplantors tillväxt och utveckling? Hur kan lufttemperatur, Luftfuktighet och ljusinstrålning styras och mätas vid odling i plasttunnel? Temperaturoptimum för vegetativ tillväxt verkar skilja sig något mellan sommar- och höstbärande hallonsorter.

Kulturtäckning med fiberväv och dess inverkan på temperatur och luftfuktighet

Målet med försöken har varit att ta reda på om det finns en skillnad mellan olika fibervävar och deras effekt på temperatur, Luftfuktighet och klimatet under fibervävarna. Försöken är tänkt att utgå från de förhållanden som finns i kulturodlingar av färskpotatis och jordgubbar för att se vilken effekt fibervävarna har på dessa kulturer. Försöket har varit av stort intresse på de två gårdar där de lagts ut, dels för att det inte finns något material som tar upp fibervävarnas effekt på temperatur och Luftfuktighet på det sättet som våra försök har varit tänkta att påvisa. Resultaten har visat på olika effekter från de olika vävarna. Utläggning av fältförsken har gjorts på två gårdar i Skåne. Det ena försöket lades ut på Humlegården i Vadensjö i västra Skåne. Det andra försöket placerades i Öllöv utanför Grevie på Bjärehalvön i Nordvästra Skåne. På humlegården i Vadensjö finns en lätt mullhaltig moränlättlera som håller pH-värdet 7,9 och i Öllöv utanför Grevie är jordtypen en mullfattig lerig sandgrovmo med ett pH-värde på 6,8. Försöken kom att behandla fem försöksled där fibervävar av samma fabrikat lades ut i samma miljö med temperaturloggrar placerade i centrum av varje försök för att göra mätningar en gång i halvtimmen på temperatur och Luftfuktighet.

Ökad kvalitét i produktion

Examensarbetet har utförts på Trätrappor Norsjö AB under månaderna april ? juni 2013. Trätrappor Norsjö AB har under senaste två åren arbetat målmedvetet med att effektivisera tillverkningsprocessen för att uppnå en effektivare tillverkningsprocess och minskade kostnader. Vi valde att examensarbetet skulle omfatta kvalitén då den är en stor och viktig del i arbetet mot en förbättrad totalproduktivitet. Vid arbetet med OEE har kvalitén en stor inverkar på de två andra delarna, nyttjandegrad och tillgänglighet.För att undersöka vilka kvalitetsavvikelser som upptäcks i samband med paketering upprättades ett protokoll som har fylls i av operatörerna vid paketeringsstationerna, när avvikelser upptäckts.

Mätdatasystem för testning av betongslipmaskiner

Detta examensarbete gjordes för HTC Sweden AB i Söderköping. Företaget utvecklar och producerar slipmaskiner och städsystem för golv. Uppgiften var att genom en marknadsundersökning av tillgänglig mätutrustning hitta och ta fram ett fungerande system för temperaturmätning, strömförbrukning, varvtal, verktygsslitage samt Luftfuktighet för HTC:s slipmaskiner.Inköp gjordes av givare, datalogger samt datainsamlingskort. Och budgeten på 20 000 Kr hölls. Programvaran som valdes var LabVIEW demoversion och EasyView.

Krympning och krypning av STT/F-bjälklagselement : en jämförelse mellan verkliga effekter och beräkning enligt Eurocode 2

Detta examensarbete behandlar STT/F-bjälklagselementens krympning och krypning. Arbetet har utförts på uppdrag av Strängbetong AB, med Örjan Pettersson som initiativtagare och handledare.STT/F-bjälklagselement är en prefabricerad förspänd betongprodukt bestående av två spända balkar med en ovanpåliggande armerad platta. De används som bjälklag i yttertakskonstruktioner och har, tack vare tunna balkliv och en sadelformad platta, låg vikt och kan uppnå spännvidder närmare 30 meter.Förspända element förändras efter gjutning på grund av krympning, krypning samt stålets relaxation. Förutsättningarna varierar med bland annat olika betongkvalitet, förspänningsnivå, temperatur och Luftfuktighet. Vid dimensionering tas hänsyn till dessa parametrar för att säkerställa maximal spännvidd och upplagslängd.

Fuktförebyggande åtgärder för ett bättre klimat i den småländska stenkyrkans krypgrund

Fukt i kyrkans krypgrund är ett ?växande? problem som på senare tid uppmärksammats alltmer. I denna studie har flera möjliga lösningar undersökt, vidare har en allmän angreppsmodell formulerats för att underlätta framtida utredningar. Studien visar bland annat att styrning efter mögelrisken är önskvärt för att få ett energioptimerat och garanterat mögelfritt klimat. Åtgärdsförslag såsom sorptionsavfuktare samt värmning genom elradiator direkt i krypgrunden är möjliga lösningar som med ett litet energitillskott förbättrar klimatet i krypgrunden avsevärt..

Luftkvalitet vintertid för frigående värphöns i stall utan tillsatsvärme : utvärdering av en föreslagen kontrollista

Luftkvalitén vintertid i stall för frigående värphöns är ett omdiskuterat ämne inom svensk äggnäring. Djurens välfärd är grunden till en effektiv produktion och ventilationen i stallarna har en stor inverkan på detta. I de flesta stall sänks ventilationsflödet under kallare perioder vintertid för att reducera värmeförlusterna vilket medför att luftutbytet i stallet blir lågt och koncentrationen av fukt, koldioxid och ammoniak ökar. Flertalet studier har visat att det är svårt att hålla nivåerna av ammoniak under gränsvärdet på 10 ppm i stall för frigående värphöns vintertid. Med anledning av vikten av en väl fungerande ventilationsanläggning har den ideella föreningen Fjäderfäcentrum i samråd med ventilationstekniker Sivert Johansson arbetat fram en checklista för optimerad ventilation i fjäderfästallar. Examensarbetet syftade till att utvärdera om den utformade checklistan kan fungera som verktyg vid felsökning och optimering av ventilationsanläggningar i stall för frigående värphöns i flervåningssystem, utan tillsatsvärme.

Fysiologiska och fysikaliska aspekter vid nedkylning av hud hos överhettad människa

I spåren av de globala klimatförändringarna förväntas värmeböljor öka i både frekvens och intensitet, inte bara på sydliga breddgrader utan även på de norra vilket kommer att leda till en ökad incidens av sjukliga tillstånd relaterade till överhettning. Omedelbar och snabb nedkylning av överhettade personer är av största vikt för att minimera morbiditet och mortalitet. Inom svensk sjukvård finns inga riktlinjer för det initiala omhändertagandet av personer drabbade av överhettning. Syftet med studien var att erhålla fördjupad inblick i människans termoreglering med fokus på: hudens cirkulatoriska respons vid nedkylning, effekter av olika metoder för kylning och identifiera när det föreligger ökad risk för överhettning. Metoder som användes var litteraturstudie, värmebalansberäkning och enkät.

Väderövervakning med övervakningssystemet Uni-View

Företaget Radius Control Systems AB sysslar huvudsakligen med utveckling och underhåll av SCADA applikationer. Radius hade önskemål om att kunna visa väderinformation från en väderstation i Radius egna övervakningssystem Uni-View. Detta skulle ske via ABB: s styrsystem AC 800M/ 800xA, med en PM856 processor. Arbetet handlar om att upprätta kommunikation mellan en PLC och väderstation, och från PLC vidare upp till Uni-View. Rapporten behandlar hela arbetsprocessen med början från en prototyp till ett fungerande system.

Samband vid Brf. Krönet : studier runt en väderstation

Syftet med detta examensarbete är att titta på och eventuellt upptäcka vissa samband mellan de vanligaste klimatparametrarna (lufttemperatur, sol, vind, Luftfuktighet och lufttryck) och inomhusklimatet. Inomhusklimatet är i detta arbete det samma som luftens temperatur inomhus.Även en sammanställning av två studier kring NordIQ?s styrning av värmesystemet och tappvarmvattnet görs. En stor del av arbetet har varit att sammanställa och studera insamlad data från bland annat en väderstation.Under den här perioden (våren) är det solen och utomhustemperaturen som har störst påverkan på temperaturen inomhus. En stor del inom energisektorn idag handlar om att använda energin effektivare och minska på utsläppen. Förhoppningen är att detta arbete ska kunna hjälpa till i den riktningen. Att utnyttja gratisenergin och dra ner på t.ex.

Introduction of water to reduce NOx emissions

Bakgrunden till detta examens arbete är behovet av att få lägre emissioner och dåspeciellt NOx emissioner. I detta arbete är olika NOx reduktions metoder beskrivna ochutvärderade. Tyngdpunkten har lagts på de ?våta NOx reduktions teknologierna? och dåspeciellt teknologier för att befukta insugsluften. Detta arbete består av en litteraturstudie, genomgång av test resultat från motor tester med dessa teknologier samtsimuleringar.NOx reduktionen genom at introducera vatten eller vatten ånga till förbränningenåstadkoms genom att sänka den maximala temperaturen i förbränningsrummet ochgenom att tillsätta inert media med hög värmekapacitet vilket också reducerarsyrekoncentrationen.

Buxbomssjuka : utbredning och spridningshastighet på Malmös kyrkogårdar

Denna uppsats rapporterar om den nya allvarliga sjukdomen buxbomssjuka som orsakas av svampen Cylindrocladium buxicola. Den har spridit sig snabbt i Europa och orsakat stora skador samt kostnader. Sjukdomen drabbar buxbom som sedan mycket länge har använts i trädgårdar världen över. C. buxicola har under de två senaste åren alltmer etablerat sig i södra Sverige.

Kondenserat Vatten : HVAC-systemets outnyttjade resurs

Det är sedan tidigare allmänt känt att när temperaturen sänks på luft med en hög Luftfuktighet så fälls det ut kondenserat vatten som en restprodukt. Ombord på stora kryssningsfartyg med många passagerare så är behovet av att kyla luften stort på grund av att passagerarna vill ha en behaglig inomhusmiljö, vilket leder till att det i fartygens stora luftkonditioneringsanläggningar bildas mycket vatten när luft kyls. Den här studien syftar till att undersöka om det går att ta tillvara på det vatten som bildas som en restprodukt i luftkonditioneringsanläggningarna. För att ta reda på om kvalitén och kvantiteten var tillräcklig för att det skulle gå att använda vattnet ur en luftkonditioneringsanläggning så togs ett vattenprov från en luftavfuktare. Detta vattenprov analyserades av ett utav Livsmedelverket ackrediterat laboratorium.

Infektionssjukdomen kolibacillos hos värphöns : orsaker till uppkomst och åtgärder för reducerad utbrottsrisk

Förekomsten av sjukdomen kolibacillos har ökat inom besättningar med värphöns. Utbrott av sjukdomen orsakar ekonomiska förluster inom alla produktionsgrenar av fjäderfä. Ett samband kan ses mellan ökningen av antalet kolibacillos-utbrott och den ökade andelen frigående besättningar. Flertalet parametrar i hönsens omgivande stallmiljö inverkar på känsligheten för infektion. Producenten bör lägga vikt vid att kontrollera ventilationen i stallet för att hålla kontroll på ammoniak, damm, luftflöden, Luftfuktighet och temperatur, vilka samtliga inverkar på spridningen och infektionspotentialen hos sjukdomsframkallande sk.

1 Nästa sida ->