Sök:

Sökresultat:

9 Uppsatser om Ljusintensitet - Sida 1 av 1

Design och konstruktion av handhållet instrument för mätning av ljusintensitet

Projektets mål var att utforma och konstruera ett mätinstrument för att upptäcka variationer i Ljusintensitet. Uppdraget gavs av avdelningen för fasta tillståndets elektronik på Ångströmlaboratoriet i Uppsala. Instrumentets tänkta användningsområde är att undersöka om avdelningens testuppställningar för belysning av solceller levererar en homogen Ljusintensitet. Genom att placera instrumentet på olika positioner under ljuskällan ska eventuella avvikelser i intensiteten kunna avläsas. Kraven på instrumentet var batteridrift och att det skulle vara handhållet.

Effekter av ljus på värphönsens aktivitet och koldioxidavgivning i ett försöksstall

Få faktorer, förutom fodret, påverkar hönsen så mycket som ljus. För djurens välmående och produktion och för lantbrukarens totalekonomi spelar valet av både ljuskälla och intensitet stor roll. Eftersom lagstiftarna vill få in dagsljus i allt större utsträckning till fjäderfä är det lämpligt att studera hur bra höns trivs i ljus som påminner om dagsljuset och om detta ljus har negativa effekter. Studien gjordes med tre olika ljuskällor och med olika Ljusintensitet. De olika ljuskällorna var glödljus (GL), lysrör med varmvitt sken (VV) och lysrör med dagsljusspektra (DL). Avsikten var att se hur mycket djurens aktivitet ökade med ökad Ljusintensitet och om det var skillnader mellan de undersökta ljuskällorna.

Effekter av olika ljuskvalitét på antocyaninkoncentration hos Vaccinium corymbosum

Blåbär är en naturlig källa till antioxidanter, bland annat antocyanin. Antocyanin är ett pigment som bidrar till biomedicinska funktioner som förbättrad syn, förbättrat minne, skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar samt andra hälsoeffekter. Idag finns en stor marknad för blåbärsextrakt, där bland annat antocyanin på piller säljs som hälsokostmedel. Försöket syftar till att undersöka om olika våglängdsområden kan öka ackumuleringen av antocyanin hos V. corymbosum av sorterna ´Duke` och ´Legacy`.

Flimmer

Flimmer (eng. Flicker), beskrivs av standard EN 50160:1999 som ett visuellt intryck av instabilitet orsakat av ljusintryck som varierar intensitetsmässigt eller spektralt över tiden. Flimmer är alltså en variation i ljusstyrka som orsakas av en ändring i spänningsnivån, spänningsfluktuationer. När spänningen ändras uppstår en variation i lampans Ljusintensitet som ögat uppfattar som en blinkning. Denna spänningsändring behöver inte vara större än 1-2V med 230 V matning för att lampan ska blinka till.

Framtagning av fotometriska EULUMDAT filer från
belysningsmätdata för armaturer

Nordic Light AB tillverkar armaturer för bland annat butiker och utställningar. För att kunna avgöra vilken armatur som behövs för en viss applikation och för att se hur en viss armatur lyser har kunder efterfrågat fotometriska filer av formatet EULUMDAT. Fotometriska filer innehåller bland annat information om armaturers ljusfördelning. Den utrustning som Nordic Light AB använder i sitt ljuslabb kan mäta belysningsstyrkan i lux på en kvadratisk yta och sedan sparas mätvärden i en textfil med x- och y- koordinater samt belysningsstyrkor. Detta examensarbete har utförts för att ta reda på vad en fotometrisk fil av formatet EULUMDAT innehåller och om det med Nordic Light AB: s befintliga utrustning går att ta fram en sådan fil.

Ljusets betydelse för rotknoppars groningsvillighet i åkermolke (Sonchus arvensis L.)

This study is about how changed light conditions induce dormancy in plants. It is divided in two parts. First a literature study where quantification of light, the concept dormancy, photoperiod and light quality are discussed. Second an experimental part, where the importance of light for sprouting capacity in root buds of perennial sow thistle (Sonchus arvensis L.) is investigated.In the science in how flowering in plants are induced the concepts short day/long day plants and light dominant/dark dominant are well-established. These concepts can also be applied to how light induce dormancy in plants.

Fjäderplockning hos värphöns och dess relation till beläggningsgrad i olika inhysningssystem

Majoriteten av alla dödsfall hos värphöns beror på fjäderplockning med efterföljande kannibalism. Fjäderplockningsbeteendet innebär ett mycket stort problem för äggnäringen eftersom det både påverkar fåglarnas välfärd till följd av skador och stress, och dessutom ekonomiska förluster via nedsatt äggproduktion och ökat foderintag. Utsatta fåglar vars fjäderdräkt förstörts kräver mer foder för att bibehålla normal kroppstemperatur. Fjäderplockning är ett multifaktoriellt problem men förekomsten av beteendet har setts öka i takt med den stigande produktionen. Eftersom konsumenternas efterfrågan på billiga ägg ökar tvingas lantbrukarna hålla fler fåglar på samma ytor.

Energibesparing genom minskat kylbehov i butik: Butiksbelysningens inverkan på kylsystemets energiförbrukning

Företaget Nordic Light designar och tillverkar belysning till företag och butiker världen runt. I många butiker är det viktigt att ha rätt belysning för att visa upp de varor som ska säljas. I en klädesbutik kan elförbrukningen svara för ungefär 70 % av den totala elförbrukningen. Belysningen avger nästan lika mycket värme till omgivningen som effekten den förbrukar. Den värmer helt enkelt klädesbutikerna och många gånger lokalerna runtomkring.

Hur ljuset påverkar könsmognad och äggläggning hos värphöns (Gallus domesticus)

Det är sedan länge känt att om höns hålls i naturlig belysning varierar äggläggningen med årstiderna. Lägst antal ägg läggs när dagarna är som kortast och ljusstimuleringen är som lägst. Eftersom hönan reagerar även på artificiellt ljus kan ljusprogram användas för att styra antalet ljusa respektive mörka timmar per dygn för att därigenom undvika årstidsvariation. Syftet med denna litteraturstudie är att ta reda på hur ljuset styr hönans könsmognad och ägg-läggning. Ljus registreras av fotoreceptorceller i retina, hypotalamus och epifysen vilka omvandlar energin i fotonerna till en biologisk signal. Vid ljusstimulering stimuleras gonadotropinfrisät-tande hormon (GnRH) vilket ökar frisläppningen av gonadotropinerna follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniserande hormon (LH).