Sök:

Sökresultat:

287 Uppsatser om Lekar - Sida 1 av 20

Våldsamma lekar i förskolan : En kvalitativ studie om barns våldsamma lekar och pedagogers förhållningsätt

Syftet med studien var att ta reda på vilken typ av våldsLekar som förekommer i den fria leken, hur leksaker används i samband med våldsLekar samt hur pedagogerna ställer sig till detta. Ämnet i sig kan tyckas ha en negativ klang men vi anser att våldsamma Lekar bör lyftas fram och inte enbart kopplas till aggressivitet och något dåligt, utan att det finns en plats även för dessa Lekar i förskolan. Studien är kvalitativ och empirin har samlats in genom observationer och intervjuer. Resultatet visade att många olika slags våldsamma Lekar förekom på förskolan, dessa har vi valt att kalla för bråkLekar, krigsLekar, rolLekar med våldsamma inslag, makt- och kampLekar och övriga Lekar med våldsamma inslag. Pedagogerna hade olika syn på dessa Lekar, en var helt emot och de andra två tyckte att de kan få förekomma men under kontrollerade former.

Vad leker du? : En studie om barns val av traditionella lekar i förskoleklass.

Syftet var att studera barns val av lek innehåll i relation till tidigare generationers Lekar, samt att även se hur pedagogerna arbetade utifrån sin egen syn på traditionella Lekar och hur det påverkade barnens val av lek. Det gjordes en kvalitativ undersökning, observationer och intervjuer i en förskoleklass. Resultatet visade att i förskoleklassen som undersökningen gjordes i använde man sig av traditionella Lekar. Barnen lekte ofta samma Lekar som den äldre generationen gjorde. En del av Lekarna var sedan omgjorda för att passa dagens samhälle och det utbud av tv- och filmhjältar som idag är kändisar.

Sponsring som ett modernt kommunikationsverktyg : En studie i hur sponsring kan anva?ndas fo?r att fo?rtydliga varuma?rkesidentiteten

Syftet med studien var att ta reda på vilken typ av våldsLekar som förekommer i den fria leken, hur leksaker används i samband med våldsLekar samt hur pedagogerna ställer sig till detta. Ämnet i sig kan tyckas ha en negativ klang men vi anser att våldsamma Lekar bör lyftas fram och inte enbart kopplas till aggressivitet och något dåligt, utan att det finns en plats även för dessa Lekar i förskolan. Studien är kvalitativ och empirin har samlats in genom observationer och intervjuer. Resultatet visade att många olika slags våldsamma Lekar förekom på förskolan, dessa har vi valt att kalla för bråkLekar, krigsLekar, rolLekar med våldsamma inslag, makt- och kampLekar och övriga Lekar med våldsamma inslag. Pedagogerna hade olika syn på dessa Lekar, en var helt emot och de andra två tyckte att de kan få förekomma men under kontrollerade former.

Att främja barns intresse och omsorg för naturen
- genom lekar och skapande aktiviteter

Syftet med examensarbetet var att undersöka om vi kan främja barns intresse och omsorg för naturen genom skapande aktiviteter och Lekar. Undersökningen genomförde vi i två lågstadie klasser en i norr och en i södra Sverige. Vi valde det för att vi båda ville göra den praktiska delen av examensarbetet på orter där vi kommer ifrån. Vi genomförde vår undersökning med hjälp av en kvalitativ metod för att vi skulle göra obsevationer av barn och de skulle ge oss ett bra resultat. De aktiviteter och Lekar vi arrangerade, hade en betydelse för barnens inresse och omsorg för naturen skulle främjas.

Pojkars och flickors lek i familjerummet

Syftet med denna studie är att ur ett genusperspektiv studera barns Lekar i förskolans familjerum. De frågeställningar som använts i studiens är: Hur leker pojkar respektive flickor? Vad leker pojkar respektive flickor? Hur förhåller sig pedagogerna till pojkars respektive flickors lek? Empiriinsamlingen har genomförts genom kvalitativa metoder som observationer av barns Lekar och pedagogintervjuer. Denna studie visar hur flickor respektive pojkar leker, vad de leker med och pedagogernas förhållningssätt till barns Lekar. Vi har kommit fram till att flickornas och pojkarnas Lekar är relativt stereotypa, något som pedagogerna förhåller sig till..

"Det vilda äventyret" En empirisk undersökning av barns vilda lekar i förskolan

Abstract Syftet med uppsatsen är att undersöka den vilda lekens betydelse för barn, ur barns perspektiv. Syftet är även att försöka förstå pedagogers bemötande och förhållningssätt gentemot den vilda leken. Orsaken till att vi väljer att lyfta barnens perspektiv är för att vi vill ta del av barnens tankar kring deras egen lek, samt sätta oss in deras lekvärldar vilket vi hoppas ska leda till en större förståelse för de vilda Lekarna hos oss samt andra pedagoger. I vårt arbete tar vi upp den forskning kring barns vilda Lekar som existerar och analyserade vårt resultat utifrån den. Metoden vi använt oss av innefattar både intervjuer samt observationer i en förskoleklass i Skåne och på en avdelning i en förskola i Blekinge.

?Får jag vara med?? En studie om barns samspel i deras lekar

Syftet med vår studie var att få en förståelse för hur samspel mellan lekande barn ser ut i förskolan. Vi ville ta reda på vad det är som gör att samspelet i barns Lekar ibland fungerar och ibland inte. Vårt intresse låg i att också att få veta vilka tankar pedagogerna har om barns samspel och hur de hanterar konflikter i barns Lekar. Vi utgick ifrån frågeställningarna: Hur ser samspelet ut mellan barn i barnens lek på förskolan? Vad är det som gör att det uppstår konflikter i barns Lekar? Vilka tankar har pedagogerna på vår valda förskola om samspel? Undersökningen gjordes på två avdelningar på två olika förskolor, den ena förskolan bedrev en femårsverksamhet och den andra hade barn i åldrarna ett till fem.

Utemiljöns påverkan på barns val av språkligt stimulerande lekar

Syftet med mitt examensarbete är att ta reda på om utomhusmiljön på förskolan påverkar barns Lekar, och om någon typ av lek kan anses vara mer språkutvecklande än andra. I studien jämförs två förskolor; en traditionell och en med utomhuspedagogisk profil. Studien är kvalitativ och det material den bygger på utgörs av litteraturstudier, observationer av barns fria utomhusLekar och intervjuer med förskollärarna. Med litteraturens hjälp har jag ringat in tre lektyper som anses vara utvecklande för språket, nämligen roll- och fantasiLekar samt Lekar där barn får möjlighet att träna upp sin motorik. Min undersökning visar att barn är duktiga på att anpassa sina Lekar efter den lekmiljö de har tillgång till.

Den önskvärda leken - Pedagogers styrning av barns lek

Denna studies syfte är att, utifrån Foucaults makt- och styrningsperspektiv, undersöka hur pedagogerna på två förskolor ser på lek. Anser de att det finns önskvärda och icke önskvärda Lekar och varför man i sådana fall ser på dessa Lekar på det sättet. Studien syftar även till att ta reda på hur pedagogernas synsätt tar sig uttryck i verksamheten, om det sker en styrning mot eller ifrån vissa Lekar. Fem pedagoger har intervjuats och leken har observerats på två olika förskolor. Resultatet visade på ett par gemensamma egenskaper som pedagogerna förknippade med lek.

Populärkulturella influenser i förskolebarns fria utelekar.

Studiens syfte är att undersöka hur medialiserad populärkultur påverkar barn i deras uteLekar och om det finns någon skillnad på pojk-Lekar och flick-Lekar. Frågeställningar som vi utgick ifrån var: Inspirerar medialiserad populärkultur barns fria utelek? Vilka sorts Lekar är det det handlar om? Är det skillnad på vilken typ av populärkultur som inspirerar flickor respektive pojkar? Undersökningen genomfördes i barnens närmiljöer utomhus, urvalsgruppen bestod av 28 barn i åldern ett- till sex år. Den valda metoden var observationer, med papper och penna. I teorianknytning valdes delar av Vygotskijs sociokulturella teori ut.

Förskolebarns inomhuslek ur ett genusperspektiv

Detta examensarbete handlar om förskolebarns (3-5 år) lek inomhus ur ett genusperspektiv. Syftet med denna studie är att undersöka hur flickor och pojkar använder och leker i innemiljön på förskolan, samt vilket lekmaterial de väljer i sina Lekar. Dessutom vill jag undersöka om det är några skillnader och likheter mellan flickors och pojkars Lekar och val av lekmaterial. Därför har jag valt följande frågeställningar: Hur använder flickor och pojkar innemiljön på förskolan i sina Lekar? Vilka typer av lekmaterial använder flickor respektive pojkar i sina Lekar? I arbetet har jag använt mig av forskning om lekmiljö, lek, lekmaterial, flickors och pojkars lek och gemensam lek.

Aspekter av biologi i förskolebarns fria lek : En observationsstudie

Genom vår lärarutbildning på Högskolan i Skövde har vårt intresse för naturvetenskap och lek inom förskola väckts. Dessa två intresseområden ligger till grund för studien som fokuserar på barns fria Lekar och biologi, i ett förskoleperspektiv. Läroplan för förskolan (Skolverket, 1998) menar att barnen i förskolan skall utveckla sin förståelse för djur och växter samt utveckla en förståelse för uppfattningen om den egna kroppen. Syftet med studien var att undersöka vilka olika aspekter av biologi som kan göras synliga av oss i tre- till femåringars fria lek. Studien har genomförts med hjälp av ostrukturerade observationer på förskolebarnens fria Lekar både i utomhus- och inomhusmiljö.

Lekar som spel

En studie i hur Lekar kan inspirera till digitalt gameplay och samtidigt förmedla Lekarnas kultur till spelaren. Detta har testats genom att göra ett prototypspel där varje bana är baserad på en leks mekaniker eller mening. Spelaren måste själv i slutändan analysera banan med en beskrivning av leken som sin enda ledtråd. Detta för att om spelaren själv blir engagerad och ska minnas vad den gjort kommer spelaren på så sätt minnas kulturen det medförde..

Ska fritidspedagogen finnas med i barnens lek? -en undersökning om fritidspedagogens och barnens interaktion

Denna kvalitativa undersökning är baserad på intervjuer av fem stycken fritidspedagoger, sju stycken barngrupper samt fyra observationstillfällen. Det övergripande syftet med undersökningen är att undersöka och beskriva interaktionen mellan barn och fritidspedagog med fokus på leken. Våra frågor är: Hur kan leken se ut när fritidspedagogen är med i leken? Hur förändras leken när fritidspedagogen går ur leken? Vad anser fritidspedagogen är viktigt att förmedla till barnen? Hur upplever barnen fritidspedagogens deltagande i olika Lekar? Utifrån vår undersökning, relevanta teorier och litteratur har vi försökt att få svar på våra frågeställningar. Vi har kommit fram till att det finns Lekar där pedagogernas närvaro är önskvärd och Lekar där barnen helst vill agera själva.

Lekar som spel

En studie i hur Lekar kan inspirera till digitalt gameplay och samtidigt förmedla Lekarnas kultur till spelaren. Detta har testats genom att göra ett prototypspel där varje bana är baserad på en leks mekaniker eller mening. Spelaren måste själv i slutändan analysera banan med en beskrivning av leken som sin enda ledtråd. Detta för att om spelaren själv blir engagerad och ska minnas vad den gjort kommer spelaren på så sätt minnas kulturen det medförde..

1 Nästa sida ->