Sök:

Sökresultat:

2 Uppsatser om Katekin - Sida 1 av 1

Kan flavanoider i kakao påverka det kardiovaskulära systemet?

Kakaobönan har använts av människan i tusentals år. Framför allt användes kakaon som dryck men under det senaste århundradet även till choklad. De senaste tio åren har det framkommit att kakaon är rik på flavonoider och då främst flavanolerna epiKatekin och Katekin. Det är främst epiKatekinerna som bidrar till olika kardiovaskulära effekter, som påverkan på blodtrycket, förändringar i HDL- och LDL-balansen och plackbildning i kärlen beroende på LDL-oxidation. Jag har gjort en litteraturstudie där dessa teorier undersöks.

En samlad bild över nutidens forskning angående immunmodulatoriska effekter av te

Teblad innehåller en mängd substanser som på olika sätt kan påverka biologiska processer i människan. I föreliggande arbete har en sammanställning gjorts utifrån vetenskapliga artiklar över teets antagna effekter på människans immunsystem .Främst har den mest studerade komponenten i te, epigallocatechin gallate, EGCG, undersökts. De variabler som studerats i immunförsvaret är neutrofiler, tumörnekrosfaktor-?, interferon-?, interleukin-1?, interleukin-2, interleukin-5, interleukin-6, interleukin-8, interleukin-10 ,interleukin-12, interleukin-13, eikosanoidmetabolismen, lymfocyter, makrofager, dendritiskaceller och T-cellsdifferentiering. Sammafattningsvis föreföll te hämma följande: Neutrofilaktiviteten, TNF-?-bildningen, IFN-?-aktiviteten, stimuli-inducerad IL-?-bildning, IL-8-aktivering och IL-10-bildning.