Sök:

Sökresultat:

3 Uppsatser om Karpaltunnelsyndrom - Sida 1 av 1

?Jag har nog bara legat illa? En beskrivning av användandet av bedömningsinstrument som används av arbetsterapeuter i Västra Götalandsregionen vid misstanke om karpaltunnelsyndrom

Sammanfattning: Bakgrund: Patienter med Karpaltunnelsyndrom (CTS) är vanligt förekommande inom vården. Prevalensen är 4 % av befolkningen. Många har haft sina besvär länge vilket påverkar aktivitetsutförandet och sömnen negativt. Anamnes och bedömnings-instrument ger arbetsterapeut underlag till diagnostisering och interventioner. Tidig diagnostisering och arbetsterapeutiska interventioner möjliggör för ett bättre resultat.

Sjukgymnastiska behandlingsmetoder vid karpal- och tarsaltunnelsyndrom

Perifera nervskador uppkommer oftast till följd av trauma mot nervstrukturerna. Karpaltunnelsyndrom innebär att det har blivit en skada på n. medianus till följd av tryck mot nerven. Symtom som uppkommer vid skadan är stickningar, domningar och smärta i nervens utbredningsområde och patienterna vaknar ofta på nätterna till följd av parestesier i den drabbade handen. Tarsaltunnelsyndrom liknar Karpaltunnelsyndrom och innebär att patienterna drabbas av stickningar och domningar i n.

Tatueringsmaskin med Ergonomi i Fokus

I de flesta yrken anses ergonomi vara en självklarhet för att skapaen väl anpassad arbetsmiljö och minska riskerna för arbetsskadorhos anställda. Som yrkestatuerare utsetts man ständigt av fysiskapåfrestningar, som onaturliga sittpositioner och tunga ohändigamaskiner. Tatueringsmaskinerna de använder i genomsnitt 4-5 timmarom dagen är dåligt balanserade och vibrerar. Vibrationerna som uppstårfortplantar sig ut i hela maskinen och i slutet ut i musklerna på tatueraren.En konsekvens av detta kan vara att man får Karpaltunnelsyndrom.I samarbete med Mats Jadeskär, som bygger egna maskiner undervarumärket ?Dize tecniques? och är väldigt kunnig inom området, ska enny tatueringsmaskin tas fram.