Sök:

Sökresultat:

3 Uppsatser om Internetdejting - Sida 1 av 1

"Alla har rätt att sova sked": drömmen om det ideala parförhållandet

Denna uppsats undersöker hur idén om det ideala parförhållandet och de genusnormer som detta ideal skapar, uttrycks på en svensk nätdejtingsida. Materialet utgörs av fyrtio presentationer författade av tjugo kvinnor respektive män som skapat en profil på dejtingsajten match.com, och som alla identifierar sig som heterosexuella. Diskussionen baserar sig både på vilka ramar själva sajten sätter för vad som är möjligt att söka och vilka normer personerna själva ger uttryck för och förhåller sig till i sina presentationer. Uppsatsen tar sin utgångspunkt i queer och diskursteori.I uppsatsen argumenteras det för att både nätdejting som fenomen och det som framkommer ur människors individuella presentationer, visar att människor vill innanför den heteronormativa ramen och att detta till stor del beror på att det bara är där som man enligt den hegemoniska berättelsen kan finna äkta tillfredsställelse i livet. Men för att komma innanför denna norm, måste man inta vissa subjektspositioner och anta vissa implicita regler/traditioner/värden i en välutformad mall för hur ens liv ska formeras.

När blir attraktion verklighet? En explorativ undersökning av Internetdejtare i Norge och Sverige på dejtingsajten Q500

Syftet med denna uppsats var att undersöka dels vad det är som får människor att vilja träffas "face-to-face" från en kontakt via Internet, dels vad som väcker attraktion för en annan människa på Internetdejtingsajten Q500. Totala antalet deltagare var 732 stycken, varav 395 kvinnor och 337 män. En explorativ undersökning har gjorts med hjälp av två riktade enkäter; en för de som hade dejtat någon via Internet och en för de som inte hade det. Frågeställningarna för undersökningen var vad användarna på Q500 uppfattade som särskilt attraherande, vad som kunde tänkas leda fram till en dejt offline från en kontakt online och om eventuella signifikanta skillnader fanns mellan könen, samt mellan de som dejtat och de som inte dejtat någon tidigare via Internet rörande hur de skattat frågeområdena. Civilstånd och ålder korrelerades med skattningarna och det framkom en del svaga positiva samband.

Vem är du, vem är jag?: En litteraturstudie om preferenser och strategier inom onlinedejting

Nära relationer är ett grundläggande mänskligt behov och viktiga för individens välbefinnande. Inte minst parrelationen har en stor plats i de flesta människors liv. Detta examensarbete syftar till att genom en litteraturgenomgång av forskning om onlinedejting besvara frågor om vad individer söker hos en potentiell partner och de strategier individer använder sig av vid självpresentation samt vilka teorier inom psykologi som bäst förklarar dessa preferenser och beteenden. Resultaten visar att utövare av onlinedejting använder sig av ett flertal medvetna strategier vid självpresentation som ärlighet och självutlämnande, kompensation av de begränsade ledtrådar internetmiljön ger med historier från verkliga livet eller bilder, editering samt experimenterande med självframställningen beroende på gensvar, framhållande av fysisk attraktivitet samt manipulation av informationen om en själv. Oärligheten kan bestå av allt från små försköningar till rena lögner.