Sök:

Sökresultat:

897 Uppsatser om Idésyften - Sida 1 av 60

HöglÀsning i förskola och skola : Pedagogernas syften och barnen/elevernas upplevelser

Syftet med denna studie var att ta reda pÄ hur pedagogerna beskriver sitt syfte med höglÀsning och vilka upplevelser av höglÀsningen barnen/eleverna uttrycker. Vi ville Àven ta reda pÄ om det fanns likheter och skillnader mellan pedagogernas syften och barnens/elevernas upplevelser. För att fÄ fram detta anvÀnde vi oss av fokusgruppssamtal med bÄde pedagoger och barn/elever. Resultatet visade att pedagogerna har en mÀngd syften med sin höglÀsning som till exempel lÀsinlÀrning, ökat ordförrÄd, ge barnet/eleven lugn och ro. MÄnga av dessa uttryckta syften hos pedagogerna nÀmns inte i barnens/elevernas uttryckta upplevelser av höglÀsningen, dock uttryckte alla barn/elever en positiv attityd till höglÀsningen..

Samlingsstunden i förskolan : Pedagogers syfte med samlingen kopplat till lÀroplanen för förskolan

Syftet med studien Àr att undersöka pedagogers syfte med samlingen i förskolan. Dessa syften analyseras sedan i relation till lÀroplanen för förskolan, Lpfö98. DÀrefter Äterknyter vi pedagogernas syften med innehÄllet i den genomförda samlingen för att se ifall dessa stÀmmer överens. För att uppnÄ vÄrt syfte med studien anvÀnde vi oss av observationer utav samlingsstunden i förskolan samt intervjuer med pedagogerna som ansvarade för de observerade samlingarna.Resultatet av studien visar att alla syften som pedagogerna hade med samlingarna gick att koppla till lÀroplanen, Lpfö98. HÀlften av pedagogerna talade dock inte om syftet utifrÄn lÀroplanen under intervjun, men i vÄr analys av observationerna visade det sig att denna koppling Àr möjlig.

Vikten av utevistelse inom förskolan : En studie av pedagogers tankar och syften med utevistelse

I min undersökning har fem pedagoger genom strukturerade intervjuer fÄtt svara pÄ frÄgor om utevistelsen pÄ förskolan. Syftet var att ta reda pÄ vad pedagogerna sjÀlva hade för tankar och syften bakom utevistelsen, samt hur de arbetade med detta. FrÄgorna gÀllde bÄde vistelsen i den planerade miljön pÄ gÄrden och i naturen.Pedagogerna fann mestadels fördelar med utevistelse pÄ förskolan. NÄgra av fördelarna som nÀmndes var god motoriktrÀning och social trÀning. Sedan belystes Àven vikten av ?frisk luft? och att pedagogerna upplevde barnen som piggare om de vistades utomhus emellanÄt.Minst en gÄng om dagen gÄr de ut med barnen pÄ gÄrden och de flesta försöker komma ivÀg till skogen en gÄng i veckan.

Den grafritande rÀknaren - en fallstudie om lÀrares syften och elevers anvÀndning

Syftet med studien Àr att undersöka hur den grafritande rÀknaren anvÀnds i undervisningen av Matematik C pÄ gymnasiet, samt hur det didaktiska kontraktet efterföljs av lÀrare och elever dÄ grafritande rÀknare anvÀnds. Undersökningen Àr gjord genom att observera ett antal lektioner i Matematik C och sedan intervjua de undervisande lÀrarna efterÄt. Resultaten pekar mot att den grafritande rÀknaren frÀmst anvÀndes som ett rÀkne/ritredskap i enlighet med lÀrarnas syften. Det didaktiska kontraktet visade sig till större delen efterföljas, dÄ elevernas anvÀndande motsvarade lÀrarnas syften och intentioner. Slutsatsen Àr att eleverna anvÀnde den grafritande rÀknaren i den mÄn deras lÀrare uppmanade dem till, vilket var att de skulle spara tid, kontrollera sina utrÀkningar och kunna visualisera abstrakta begrepp..

Musikpedagogik i förskolan : Om olika syften med att arbeta med musik i förskolan

LÀroplanen fastslÄr att det Àr förskollÀrares uppdrag att försöka utveckla barns skapandeförmÄga, och deras förmÄga att uttrycka sig via musik. Musik ses av mÄnga som en sjÀlvklaringrediens i förskolans vardag. Men varför ska egentligen musikundervisning bedrivas iförskolan, och pÄ vilket sÀtt sker denna oftast? Fyra förskolepedagogers uppfattningar omfenomenet musik i förskolan, och vilken betydelse musiken har för barns utvecklingundersöks genom intervjuer. ArbetssÀttet pÄ musikinriktade förskolor jÀmförs medickeinriktade förskolors arbetssÀtt.

Varför arbetslag i skolan?

Intervjustudien i denna c-uppsats innefattar sex kvalitativa intervjuer med pedagoger verksamma i integrerade arbetslag inom skolans tidigare Är. Syftet med denna c-uppsats har varit att undersöka det som synes vara det sjÀlvklara i organisationsformen arbetslag. En historisk tillbakablick över lÀroplaner och utredningar tillför förstÄelse för hur skolan har styrts mot samverkan i olika former. Den tidigare forskningen syftar till att ge en bild över hur arbetet i arbetslagen kan se ut. I den teoretiska ansatsen redogörs olika perspektiv pÄ hur man kan förstÄ syftena med samverkansformen arbetslag.

Budgetlös styrning - Kejsarens nya klÀder?

Syftet Àr att kartlÀgga ekonomistyrningen i stora svenska företag, som i olika utstrÀckning sÀger sig ha slutat att anvÀnda budget som styrverktyg, och speciellt analysera hur de ersatt budgetens traditionella roller och syften. Detta har gjorts genom fallstudier av Ahlsell, Alfa Laval, Atlas Copco, Bergman & Beving, Ericsson, Handelsbanken, Trelleborg och Vattenfall. Metoden har utgÄtt frÄn en deduktiv ansats med hjÀlp av semistrukturerade intervjuer. Budgetens traditionella syften visar sig variera i betydelse och i den roll de ges mellan de olika företagen. Vissa framstÄr som enklare att ersÀtta i en del företag, medan de i andra fyller ett större behov och dÀrför kan tÀnkas utgöra ett hinder för en styrning helt utan budget.

Åldersintegrerad undervisning Motiv och syften

Syftet med detta arbete har varit att genom intervjuer med tre lÀrare i Är 1- 3, tre lÀrare i Är 4-6 samt en enhetschef och en rektor ta reda pÄ om det eventuellt finns nÄgra skillnader i motiv och syften till att arbeta Äldersintegrerat. Dessutom ville jag försöka fÄ svar pÄ varför Äldersintegrerade klasser har blivit sÄ populÀrt. De intervjuades uppfattningar har stÀllts i relation till bearbetad litteratur. Aspekterna som jag har valt att fokusera pÄ Àr om motiven har varit av pedagogisk-, ekonomisk- eller organisatorisk karaktÀr. Det jag kom fram till i min undersökning var att det inte förekom nÄgra uttalade skillnader i motiven till Äldersintegrerad undervisning.

Budgetens roll i finanskrisens fotspÄr ? en studie av verkstadsföretag

Syfte: Att undersöka budgetens roll i olika företag inom verkstadsindustrin och hur rollen har pÄverkats av den finansiella krisen samt den efterföljande lÄgkonjunkturen. Att utreda vilken pÄverkan andra externa och interna faktorer har pÄ budgetens roll, genom att analysera de specifika förhÄllanden som företag verkar inom. Metod: Studie av tre verkstadsföretag genom personliga intervjuer. Slutsatser: Studien har utgÄtt frÄn en indelning av budgetens syften i dess roll som planeringsverktyg och dess roll som motivationsverktyg. I de studerade företagen har finanskrisen inte pÄverkat budgeten som planeringsverktyg.

Hur budgetlös styrning kan uppfylla budgetens syften

Syftet med denna uppsats Àr att beskriva hur tvÄ företag som frÄngÄtt den traditionella budgetprocessen arbetar med sin ekonomistyrning samt vilka verktyg de anvÀnder för att uppfylla budgetens syften. Utöver detta undersöks Àven vilka förutsÀttningar som krÀvs för att kunna arbeta budgetlöst.Datainsamlingen skedde genom granskning av litteratur samt en kvalitativ fallstudie. Semistrukturerade intervjuer genomfördes pÄ tvÄ företag, Ahlsell och Ikea. Empirin analyserades med hjÀlp av en deduktiv metod.  VÄr slutsats Àr att det Àr möjligt att fylla budgetens syften Àven vid budgetlös styrning.

Budgetens roll i finanskrisens fotspÄr ? en studie av verkstadsföretag

Syfte: Att undersöka budgetens roll i olika företag inom verkstadsindustrin och hur rollen har pÄverkats av den finansiella krisen samt den efterföljande lÄgkonjunkturen. Att utreda vilken pÄverkan andra externa och interna faktorer har pÄ budgetens roll, genom att analysera de specifika förhÄllanden som företag verkar inom. Metod: Studie av tre verkstadsföretag genom personliga intervjuer. Slutsatser: Studien har utgÄtt frÄn en indelning av budgetens syften i dess roll som planeringsverktyg och dess roll som motivationsverktyg. I de studerade företagen har finanskrisen inte pÄverkat budgeten som planeringsverktyg. DÀremot har rollen som motivationsverktyg förstÀrkts i tvÄ av de undersökta företagen.

FlersprÄkiga barns svÄrigheter i matematik

Syftet med arbetet Àr att undersöka förutsÀttningar för fritidspedagogers mÄl och syften med utevistelse pÄ fritidshem/i fritidsverksamhet. Vi vill Àven ha elevers och rektorers syn pÄ fritidsverksamheten/utomhusverksamheten. Arbetet ger en överblick över historia och tidigare forskning om fritidshemmet, fritidspedagog som yrke, rektors uppdrag, lek och utepedagogik. Genom observationer och enkÀter har vi undersökt elevernas syn pÄ fritidsverksamheten/utomhusverksamheten. Kvalitativa intervjuer har genomförts med fritidspedagoger och rektorer för att fÄ reda pÄ deras mÄl och syften med utevistelsen samt förutsÀttningar för densamma. Resultatet visar att den fysiska miljön ser ungefÀr likadan ut pÄ de fyra skolorna, dock finns det vissa undantag. Alla rektorer och fritidspedagoger anser att det Àr viktigt med elevdemokrati pÄ fritidshemmet.

Vad lÀr man sig i idrott och hÀlsa? : en studie om högstadieelevers lÀrande i Àmnet

Syftet med denna studie Àr att ta reda pÄ vad eleverna upplever att de lÀrt sig i Àmnet idrott och hÀlsa, samt om kunskapen motsvarar syften och mÄl i den nationella kursplanen för Àmnet. Studien genomfördes i form av en enkÀtundersökning bland 59 elever i Är 9. Resultatet visar att elevernas kunskap motsvarar mÄlen i kursplanen i vissa moment, medan detta inte uppfylls i andra moment. FÀrdigheter inom olika idrotter och social utveckling Àr det som eleverna sÀrskilt upplever att de lÀrt sig/utvecklat genom idrottsundervisningen, medan den psykiska aspekten av hÀlsa har hamnat i skymundan, tillsammans med kunskaper inom bland annat dans, friluftsliv och livrÀddning. Enligt detta kan konstateras att elevernas kunskap i sin helhet inte motsvarar syften och mÄl i kursplanen i tillrÀckligt hög grad, samt att undervisningen i idrott och hÀlsa fokuserar mer pÄ utövande av fysisk aktivitet Àn övriga syften och mÄl i den nationella kursplanen..

Perspektiv pÄ fritidsverksamheten. Med utgÄngspunkt i utevistelsen

Syftet med arbetet Àr att undersöka förutsÀttningar för fritidspedagogers mÄl och syften med utevistelse pÄ fritidshem/i fritidsverksamhet. Vi vill Àven ha elevers och rektorers syn pÄ fritidsverksamheten/utomhusverksamheten. Arbetet ger en överblick över historia och tidigare forskning om fritidshemmet, fritidspedagog som yrke, rektors uppdrag, lek och utepedagogik. Genom observationer och enkÀter har vi undersökt elevernas syn pÄ fritidsverksamheten/utomhusverksamheten. Kvalitativa intervjuer har genomförts med fritidspedagoger och rektorer för att fÄ reda pÄ deras mÄl och syften med utevistelsen samt förutsÀttningar för densamma. Resultatet visar att den fysiska miljön ser ungefÀr likadan ut pÄ de fyra skolorna, dock finns det vissa undantag. Alla rektorer och fritidspedagoger anser att det Àr viktigt med elevdemokrati pÄ fritidshemmet.

Varför dÄ?: en studie om syften och mÄl i
svenskundervisningen

Syftet med denna studie Àr att utifrÄn ett fenomenologiskt synsÀtt analysera och beskriva lÀrares och elevers uppfattning om syften och mÄl med svenskundervisningen. Jag ville Àven se om det föreligger nÄgon skillnad i elevernas uppfattning gentemot lÀrarens tanke med syfte och mÄl. Uppsatsen visar pÄ en komplexitet i lÀraryrket. I bakgrunden har jag presenterat begreppen ?syfte? och ?mÄl?.

1 NĂ€sta sida ->